NOVA SEZONA GRIPE

Video | Od srpnja zabilježeno 59 slučajeva gripe. Uoči nove sezone stiglo cjepivo: Ciijepljenje počinje 30. listopada

U Hrvatsku je stiglo 500.000 doza cjepiva protiv sezonske gripe. Cijepljenje kreće uskoro, a bit će besplatno za se one s povećanim rizikom od teških oblika bolesti i komplikacije

Za ovu je godinu nabavljeno cjepivo od istog proizvođača kao i prošle godine. Radi se o četverovalentnom cjepivu koje će se pri dolasku u Hrvatsku distribuirati u županijske zavode za javno zdravstvo te po ambulantama. U Hrvatsku se stiglo 500.000 doza, a s cijepljenjem će se krenuti krajem listopada, donosi RTL Danas.hr.

RTL-ova je reporterka Zorana Čičak Kulić o cijepljenju i novoj sezoni gripe razgovarala s Bernardom Kaićem, voditeljem službe za epidemiologiju zaraznih Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

“Najvjerojatnije će se moći cijepiti već u ponedjeljak, 30. listopada, a negdje će stići i ranije pa će se moći početi cijepiti već sljedeći tjedan”, kazao je Kaić za RTL.

Kakva se sezona ove godine može očekivati, nitko ne zna jer sve ovisi o jačini virusa, a dosad je od srpnja zabilježeno 59 slučajeva zaraze.

“Ne može se predvidjeti njezin intenzitet. Zasad ona još nije nigdje krenula u onom epidemijskom valu. Sada imamo pojedinačne slučajeve koji se ne grupiraju”, kazao je Kaić i dodao kako se radi o zarazama onih koji su putovali van države.

Cjepivo se je besplatno za osobe od 65 godina i starije, kronične bolesnike, štićenike i osoblje domova za starije, zdravstvene radnike i trudnice, a i njima se posebno preporučuje.

“Preporučuje se onima koji imaju zbog svojih bolesti veću vjerojatnost da razviju gripu, starijim osobama s kronični bolestima srca i pluća, metaboličkim bolestima i naravno onima koji rade u zdravstvu”, pojasnio je Kaić za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari