Od svibnja 30 posto veće trošarine na alkohol! Evo koliko bi mogli koštati ‘pelin’ i vodka

FOTO: Pixabay

Ministarstvo financija nastavlja s trošarinskom ofenzivom pa se od svibnja uvode 30 posto veće trošarine na alkohol

Cijene alkohola tako bi prosječno po litri mogle rasti 4 posto, piše Jutarnji list.

Istodobno s razgovorima vezanim za povećanje trošarina na šećer u bezalkoholnim pićima i cigarete, Ministarstvo financija vodi pregovore i s poduzećima iz industrije proizvođača alkoholnih pića. Prema neslužbenim informacijama, radni prijedlog porezne uprave je povećanje tih trošarina oko 30 posto, i to od početka svibnja, navodi dnevnik.

Izvori Jutarnjeg lista nisu htjeli detaljnije govoriti o prijedlogu koji je Ministarstvo stavilo pred njih, ali tvrde kako bi litra pelinkovca s oko 100 kuna narasla na 104 kune, rakije viljamovke sa 140 na 146, a vodke sa 130 na 136 kuna.

Na traženje konkretnijih informacija o rastu određenih trošarina ovisno o udjelu alkohola, jer su one različite za različite udjele alkohola, Jutarnjem je rečeno kako za sada mogu dobiti samo informaciju da je početni prijedlog Ministarstva financija i Porezne uprave prosječno povećanje trošarina oko 30 posto.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca i Hrvatskoj gospodarskoj komori kazali su kako zasad ne bi komentirali tu temu i da još nema službenog prijedloga Ministarstva financija.

Međutim, izvori Jutarnjeg lista iz industrije pića ističu kako je održano nekoliko sastanaka radne grupe na kojima je Ministarstvo predlagalo povećanje trošarina od oko 30 posto.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari