ŠTO SETO DOGAĐA?

Video | Od Umaga do Šibenika, odjednom medvjedi na sve strane! Kako se ponašati ako ih sretnete?

Možda im nije narastao mozak, ali kao psi – i medvjedi zadnje vrijeme uživaju u ljudskom društvu

Ulicama Sarajeva je prošetao medo, snimka je odmah postala viralna, a za njim su se uputili lovci i policija. U Istri je nekidan medvjed obrstio košnice, prije koji tjedan je u Sloveniji napao čovjeka dok je šetao psa. Otkud odjednom najezda medvjeda, je li točna teorija da proljeće kasni pa su u potrazi za hranom i kako se ponašati ako ga sretnete?

Cijelu zimu je spavao i sada se odlučio pojaviti u gradu. Mladi medvjed je danas preplašio stanovnike Sarajeva. Nije nikoga ozlijedio, ništa Oštetio, a policija i lovačko društvo ga nakon gradskog izleta polako tjeraju natrag u šumu.

“Desilo se to da je prolazio kamion, on se malo uplašio, to je jedan mlađi medvjed koji se vjerojatno nedavno osamostalio i sada traži svoj teritorij”, govori predsjednik Lovačkog udruženja Sarajevo Muriz Bukva.

Nedavno su medvjedi viđeni i u okolici Umaga, ali i u šibenskom zaleđu.Nekoliko je razloga zašto dolaze u naseljena područja.

“Izlaze gladni nakon provedene zime u zimskom brlogu. Još uvijek nema previše hrane u prirodi, dosta kasnije je i proljeće i ljeto. Naše izlaganje hrane, izlaganje smeća ih najčešće privuče na mjesta gdje ne bi smjeli biti”, kazao je ravnatelj ZOO vrta Zagreb Damir Skok.

Malo je hrane, ali i tu je zov prirode – objašnjava naš najveći stručnjak za medvjede kojeg smo Uhvatili u Italiji na konferenciji o medvjedima. Oni se sezonski pojavljuju u ovo vrijeme, kada se bude i pare i na jesen kada traže hranu za zimu.

“Sada je vrijeme kada pogotovo mladi mužjaci češće odu malo dalje nego normalno, jer se nadaju naći neku ženku koja nije okružena većim mužjacima”, govori profesor emeritus Veterinarskog fakulteta u Zagrebu Đuro Huber.

Tako se u posljednjih mjesec dana medo tri puta pojavio i u Brgudcu ispod Ćićarije gdje je tamošnjem pčelaru pojeo sav med.

No, neki susreti završe i tragično: u travnju je medvjed ubio planinara u Italiji, a prije 3 tjedna u slovenskoj općini Škofljica je napao čovjeka dok je bio u šetnji sa psom. Zvijer mu je ozlijedila nogu, ali je preživio.

Napadi se događaju kada čovjek medvjeda Iznenadi, kada su u blizini ženke mladi koje štiti ili u lovu. Napade ćete Izbjeći ako u planinama hodate po Označenim stazama, psa držite na povodcu, ne bacate ostatke hrane za sobom. Ako vam medvjed dolazi u susret, a još vas nije vidio, učinite se prepoznatljivima govoreći mirno i polako se povucite.

“Napad medvjeda na čovjeka je izuzetno rijetka stvar, napad psa na čovjeka su 10 tisuća puta češći, a da ne govorimo o gromovima ili stradavanju u prometu”, kazao je Huber.

Na sigurnoj distanci možete gledati Alberta i Kvetu. Brat i sestra imaju 5 godina, u Hrvatsku su došli iz Slovačke, a obožavaju sušene smokve i marelice, piše Danas.hr.

“Kveta je prva koja će probati novu stvar u igri, prva napraviti neku nepodopštinu. Albert je malo rezerviraniji, ali kada vidi da je sestra napravila, onda se i on priključi”, govori Skok.

Da, medvjedi vole nepodopštine, ali ponekad su i lažno Optuženi. Američki Hank the Tank, zvijer od 230 kilograma prošle godine je Okrivljen za provale u 30. kuća u Kaliforniji u potrazi za hranom iz smeća, sve dok ga nije oslobodila – DNK analiza koja je potvrdila da je bilo više medvjeda kriminalaca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari