PRITISAK NA UČITELJE

Video | Tko će završiti kao odlikaš? Užarili se telefoni pedagoga: ‘Učitelji su nepravedni, nisu dali da se ispravi …

Prošlo je gotovo godinu dana od afere ‘Daj 5’ kada je, nakon intervencije prve dame, četvorka iz matematike sinu predsjednika Republike Hrvatske pretvorena u peticu. Nastavnici traže drastične promjene zbog pritiska dijela roditelja jer se ponavljaju isti problemi što je kraj školske godine bliži

Još malo pa je odzvonilo i ovoj školskoj godini. Tko će završiti kao odlikaš čini se da nije samo u rukama onih koji su oba polugodišta grijali stolac. Užarili su se telefoni pedagoga. Školski pedagog Zvonimir Radić rekao je da počnu dobivati pozive, mejlove i žalbe na ocjene.

“Obično to bude da su učitelji bili nepravedni, nisu dali učeniku da ispravi ocjenu, a što se tiče učenika, oni se baš u ovo vrijeme sjete da bi ispravljali ocjene”, dodao je.

Velik je to pritisak za učitelje i nastavnike koji pak nude rješenja. Učiteljica razredne nastave Danijela Saraf misli da bi im zaokruživanje na dvije decimale dalo veću slobodu jer bi to, kako je rekla, bio realan rezultat.

Taj realan rezultat često nije u skladu sa željama i mišljenjem roditelja koji onda dolaze u školu tražiti pravdu.

“Nisam kućni učitelj. Radim u školi i u školi provjeravam, a ne nasamo ili kod kuće”, kazala je Saraf.

Ivana Piškorić Jambrak iz Kašine misli da i roditelji pretjeruju.

“Nisu uvijek za sve krivi učitelji. Dosta toga utječe i roditelji trebaju više porazgovarati s djecom”, dodala je.

Neki rješenje vide i u nacionalnim ispitima s kojima se krenulo ove godine. Ipak, postoje propusti zbog kojih se njihova svrha dovodi u pitanje.

Denis Žvorc, ravnatelj Osnovne škole Petra Preradovića u Zagrebu, kazao je da učenici od toga nemaju ništa.

“Dobiju nekakvu povratnu informaciju gdje su sa znanjem, ali nama kao osnovnoj školi i srednjim školama to ništa ne znači. Bilo bi dobro da nacionalni ispiti postanu jedan od kriterija i uvjeta za upis u srednju školu i time bi se smanjio pritisak na osnovne škole i učitelje”, poručio je Žvorc.

Rezultat obrazovnog sustava u kojem svi žele voditi glavnu riječ uzrokovao je poplavu odlikaša. Neke su gimnazije tome stale na kraj zahvaljujući prijemnim ispitima na što se osvrnuo i Tomislav Babić, ravnatelj Gimnazije Lucijana Vranjanina.

“Inicijalni ispiti unazad nekoliko godina pokazali su da te ocjene s kojima učenici dolaze u školu nisu realne i tu smo morali reagirati”, kazao je.

Svi spomenuti prijedlozi stigli su i do resornog Ministarstva u kojem kažu – pritiska će uvijek biti, ali sad nije vrijeme za promjene. Da nije jednostavno kazao je i Momir Karin, ravnatelj Uprave Ministarstva zannosti, obrazovanja i sporta.

“Znamo da su pritisci veliki, ambicije roditelja, ali to je dio posla kojeg učitelj mora obaviti”, pojasnio je.

Promjena nema, a oni koji ih traže morat će se strpjeti barem do nove jeseni u školskim klupama, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari