NAGRADA DJELATNICIMA

Odlukom Vlade zdravstvenim djelatnicima povećane plaće!

Foto: Ilustracija

Donešena je Odluka o posebnoj nagradi svim zdravstvenim djelatnicima koji se direktno bave pacijentima oboljelim od Covida-19 o povećanju plaće od 10%

Sjednica Vlade RH održala se u 15 sati u Banskim dvorima, a na dnevnom su redu bile odluke o posebnim nagradama radnicima u sustavu zdravstva te socijalne skrbi, kao i službenicima kaznenih tijela te pripadnicima Oružanih snaga RH za njihov rad pri pružanju pomoći oboljelima od Covida-19.

Sjednicu Vlade, premijer Andrej Plenković vodio je iz izolacije.

Vlada je donijela odluke o posebnoj nagradi radnicima u sustavu zdravstva koji obavljaju poslove vezane za pružanje zdravstvene skrbi pacijentima oboljelima od Covid-19 te radnicima u sustavu socijalne skrbi koji obavljaju poslove vezane za brigu o zdravlju i njegu korisnika usluge smještaja ili organiziranog stanovanja oboljelima od te bolesti. Također, donesene su i odluke o posebnoj nagradi pripadnicima zdravstvene službe Oružanih snaga RH koji obavljaju poslove vezane za pružanje zdravstvene skrbi pacijentima oboljelima od bolesti Covida-19, kao i službenicima kaznenih tijela koji obavljaju poslove vezane za pružanje zdravstvene zaštite osobama lišenim slobode u zatvorskom sustavu oboljelima od te bolest

“Imali smo jednu posebno zasjedanje UN-a posvećeno COVIDU kako bi se ojačali svi napori svih organizacija u procesu borbe protiv koronavirusa. Što se tiče epidemije Covida-19 – danas je 10. dn od posljednjeg postroženja mjera koje su stupile na snagu 28. studenog. Možemo konstatirati kako je broj zaraženih porastao za oko 4 posto. Premda je riječ o ohrabrujućem signalu, jer nam se porast visokih brojeva nije spustio. Važno je da se pridržavamo svih mjera kako bi do Božića smanjili broj zaraženih i pritisak svih  zdrastvenih djelatnika. Na tom tragu, Vlada će donijeti odluke o povećanju plaća svima onima koji se bave Covid-pacijentima, kao i zdravstvenim djelatnikima koji se bave ovim pacijentima.

Hrvatska je među najpogođenijim zemljama u svijetu

“2290 osoba u školama danas je testirano – što djelatnika, što učenika.  41 pozitivan nalaz je bio na brzom antigenskom testiranju”, rekao je ministar Beroš. “Hrvatska je među najpogođenijim zemljama prema zaraženima od Covida-19 u svijetu. Pritisak je velik”.  Zdravstveni sustav daje svoj maksimum, stoga se apelira na maksimalnu odgovornost i pridržavanje epidemioloških mjera, tvrdi Beroš.

Ministar Davor Božinović je nastavio: “Više puta smo istaknuli kako će se građani upozoravti na epidemiološke mjere jer nam je cilj prevencija i edukacija. Međutim, navedenim Zakonom omogućeno je kažnjavanje, nakon upozoravanja, neposlušnih građana. Stožer je uveo strože epidemiološke mjere u Varaždinskoj i Primorsko-goranskoj županiji koje će biti na snazi. Odnose se na privatna okupljanja, da okupljanja mogu biti do 10 osoba. Sve trgovine moraju ograničiti broj kupaca na jednom mjestu u određeno vrijeme. Primorsko- goranska županija ograničila je broj osoba na javnim okupljanjima (kinoprojekcijama), i dala preporuku za starije osobe da ne koriste javni prijevoz od 6 do 10:30 osim ako ne moraju.  Nadzornici su bili u 11 090 objekata – u 7 objekata bilo prekršavanja mjera. Isti vlasnici objekta su kažnjeni”, rekao je Božinović.

Druga točka bila je: Prijedlog odluke o nagradi zdravstvenim djelatnicima koji pružaju zdravstvenu skrb oboljelima od Covida-19

Povećanje od 10%

Ministar Beroš: “Zdravstveni sustav je prisiljen osigurati posebne uvjete. S obzirom na iznimne uvjete rada kojima su ovi djelatnici dani, odlukom se predlaže donošenje nagrade: 10% od plaće svima onima koji se direktno bave pacijentima oboljelima od Covida-19. Ostvaruju ih radnici koji pružaju skrb osobama oboljelim od koronavirusa. Radnik ima pravo, umjesto plaće za tekući mjesec, za to razdoblje ostvariti plaću od prosječne plaće prije njegovog prijevremenog rasporeda, ako je to za njega povoljnije. Razlika plaće biti će uplaćena za mjesec prosinac.”

Posebna nagrada bit će i svima onima koji rade u zatvorima i kaznionicama, a koji se bave oboljelima od Covida-19.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari