STAVILI NAS NA CRVENU LISTU

Odmaraju se u ‘rizičnoj’ Hrvatskoj: ‘Osjećao sam se sigurno’; ‘U Austriji je lošija situacija’

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Hrvatska nakon završetka špice ovogodišnje turističke sezone i dalje ima povjerenje turista – unazad tjedan dana u Hrvatskoj boravilo je prosječno dnevno više od 600.000 turista, od čega gotovo 500.000 stranih turista, priopćili su iz Hrvatske udruge turizma.

Tijekom posljednjeg vikenda, od 21. do 23. kolovoza, u Hrvatskoj je ostvareno više od 200 tisuća dolazaka i 1,8 milijuna noćenja.

U Hrvatskoj je na početku ovog tjedna boravilo gotovo 150.000 gostiju iz Njemačke, preko 60.000 gostiju iz Poljske, 40.000 iz Češke i više od 30.000 gostiju iz Slovenije.
Najviše noćenja je u kolovozu ostvareno u Istri (4,4 milijuna), u Primorsko-goranskoj županiji (3,5 milijuna noćenja), Splitsko-dalmatinskoj (3,4 milijuna noćenja), Zadarskoj (3,3 milijuna noćenja), Šibensko-kninskoj (1,4 milijuna noćenja) i Dubrovačko-neretvanskoj (preko 1 milijun).

U dosadašnjem dijelu kolovoza najviše je turističkih noćenja ostvareno s tržišta Njemačke, njih oko 4,3 milijuna što predstavlja 90 posto lanjskog rezultata. Zatim slijedi tržište Slovenije s kojeg je ostvareno 2,6 milijuna noćenja što je 94 posto lanjskog rezultata te tržište Poljske s kojeg je ostvareno 1,8 milijuna noćenja što predstavlja rast od 5 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

U  dosadašnjem dijelu kolovoza najviše je noćenja ostvareno u Viru, Rovinju, Medulinu, Poreču, Crikvenici, Umagu, Malom Lošinju, Novalji, Splitu i Puli.
Najviše noćenja u kolovozu ostvareno je u objektima u domaćinstvu (preko 19 milijuna), zatim u kampovima (preko 7,5 milijuna noćenja), u hotelima (5,5 milijuna noćenja)

U Hrvatskoj postoje značajne oscilacije u kvaliteti epidemiološke situacije po regijama. Na području tri županije koje čine sjeverni dio obale i priobalja, Istre, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, a na čijem teritoriju boravi gotovo 50 posto svih stranih turista, situacija je znatno povoljnija od nacionalnog prosjeka. U toj regiji je kumulativni broj novo oboljelih u posljednjih 14 dana 20,8 na 100.000 ljudi.

A što turisti misle o Hrvatskoj?

Hrvatska udruga turizma prikupila je i izjave turista koji ljetuju na obali u raznim hotelima i drugim oblicima smještaja.

”Imao sam sjajan odmor, osoblje je bilo vrlo ljubazno i osjećao sam se vrlo sigurno u vašem hotelu sa svim mjerama koje ste poduzeli radi sigurnosti. Bilo je jako pametno od vas što ste omogućili da odaberemo koji dan želimo čišćenje te što imate mogućnost traženja zamjene ručnika”, kaže Roberto Pincin iz Italije, gost San Marino Sunny Resorta na  Rabu.

”Odsjeli smo u Hotelu Parentium Plava Laguna. Jako smo zadovoljni s onim što vidimo. Distanca se doista drži i na bazenu gdje je to najteže, a prije ulaska u restoran svi smo zamoljeni da dezinficiramo ruke. Smatramo da je kući lošija situacija nego ovdje gdje ipak imamo osjećaj odmora i bijega od svakodnevice”, rekla je Sabrina iz Austrije.

”Otkako dolazim u vaš kamp već 20 godina uvijek imam istu parcelu. Još jednom hvala na besplatnom Covid 19 testu. Vratit ćemo se na D 155 sljedeće godine. Bio je to sjajan odmor u Lanterni”, kazao je Karl Klugmayer iz Austrije, gost Lanterna Premium Camping Resort 4* Poreč.

”Voljela bih se vratiti za nekoliko tjedana. Hotel je otvoren tijekom cijele godine. Preporučam ga jer ima odličan pogled, čisto more, ugodnu klimu, a i hrana je bila vrlo dobra. Osoblje hotela iznimno je prijateljsko i ljubazno. Hotel je prvoklasan”, kazala je Barbara iz Njemačke, gošća hotela Grand Park Hotel Rovinj.

”Sve je bilo super. Mir, čistoća, osoblje,udobni kreveti za spavanje. Otišli smo zadovoljni i preporučujemo kamp i drugima”, poručila je Enesa iz Slovenije, gošća Mobile homes camping Veštar.

”Prekrasno more i bazenski kompleks, mnoštvo sportskih sadržaja i animacije za djecu ključni su razlozi zašto biramo Zaton Holiday Resort. Naša djeca uživaju u Kids Clubu, posebno u Mini Discu. Mjuzikl “Kralj lavova” ostat će za nas jedna od najljepših uspomena. Preporučit ćemo Zaton našim prijateljima i sigurno se vraćamo!”, kazala je obitelj Gasior iz Poljske, gosti Zaton Holiday Resort.

”Biramo Zaton Holiday resort iz nekoliko razloga – ADAC 5*, zato jer je dog-friendly, ima sjajnu animaciju za djecu i bazenski kompleks. Posebno ćemo preporučiti prijateljima koji su obitelji s djecom”, poručila je obitelj Grothe iz Njemačke, gosti Zaton Holiday Resort.

”Osjećamo se veoma sigurno ovdje. Svi se prema nama odnose odgovorno i ljubazno. Osjećamo se dobrodošlima i željenima, doista, samo uživamo”, kaže Elina Mosa, gošća Aminessa iz Austrije.

”Ne želimo prekidati odmor u Novigradu jer se osjećamo savršeno sigurnima. Svi ovdje poštuju sve mjere, svagdje su stroge kontrole i odmaramo se bez kontakta s drugima”, istaknula je Cristina Stolcis, gošća Aminessa iz Italije.

”Prije dolaska testirali smo se kod kuće i došli ovamo jer mjesto već poznajemo. Istra je sigurna i mirni smo”, smatra Giuseppe Giuppa, gost Aminessa iz Italije.

 

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari