RODITELJI OGORČENI, DJECA RAZOČARANA

Škola zabranila putovanja: ‘Platili smo 4400 kuna za maturalno putovanje kojeg neće biti, a novac ne možemo dobiti’

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

U redakciju RTL-a stiglo pismo nezadovoljnih članova obitelji jednog maturanta Turističko-ugostiteljskog učilišta u Zagrebu koji je sa svojim razredom trebao ići na višednevno putovanje u Španjolsku.

Isto maturalno putovanje roditelji su svih učenika davno platili, a kako u međuvremenu situacija s koronavirusom ne jenjava, tako je škola istih pet dana Španjolske odlučila zamijeniti za nekoliko dana Dubrovnika. No, onda je škola, 21. kolovoza, donijela odluku da se uopće ne ide na maturalna putovanja do daljnjeg.

Naime, nezadovoljni odlukom, mnogi su roditelji odbili da njihova djeca idu u Dubrovnik uz molbu da se maturalac jednostavno odgodi dok se situacija s koronavirusom ne popravi. Mnogi roditelji su, slijedom toga odlučili tražiti povrat novca od organizatora maturalnog putovanja, turističke agencije Speranza, jer su za Španjolsku platili nemalih 4400 kuna.

No, njihove molbe za sada su bez odgovora. Baš nam dotični, od kojih smo i dobili pritužbu, govore kako ih zovu danima i kako je djelatnike agencije nemoguće dobiti na telefon.

Foto: RTL
Foto: RTL
Foto: RTL
Foto: RTL

No, zakon je jasan – u slučaju da se školska ekskurzija, maturalno putovanje, ili škola u prirodi otkažu, roditelji mogu tražiti svoj novac. Ili će agencija ponuditi drugu vrstu, odnosno, lokaciju putovanja (koja se ne mora prihvatiti), ili bi agencija, po zakonu, trebala vratiti novac roditeljima najkasnije 180 dana nakon prestanka epidemije.

Što kaže škola?

Poslali smo upit Ugostiteljsko-turističkom učilištu čiji nam je ravnatelj Mladen Smodlaka kratko odgovorio:

“Na sjednici Školskog odbora sukladno čl.27 st. 3. Pravilnika o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno obrazovnih aktivnosti izvan škole, a na temelju preporuke HZJZ-a od 21. 08. 2020., je donesena Odluka o zabrani izvođenja izvanučioničke nastave zbog izvanredne epidemiološke situacije uzrokovane koronavirusom. O ovoj odluci su obaviješteni razrednici, roditelji i agencija”.

Roditelji su nam rekli kako bi, i kada bi nekolicina djece išla u Dubrovnik, škola odbila osigurati pedagošku pratnju – odnosno, djeca bi išla sama na vlastitu odgovornost.

Što će biti s uplaćenim novcem u školi ne znaju, a ne znaju ni roditelji koji su, mnogi od njih, štedjeli mjesecima za ovo putovanje od kojeg za sad neće biti ništa.

U agenciji Speranza na naše pozive nisu odgovarali, a njihov odgovor na naš pisani upit nismo dobili. Objavit ćemo ga kada stigne. 

 

Pia Humski/Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views