AFERA INA

Odvjetnik uhićene Marije Ratkić: ‘Nije točno da je priznala krivnju. Imam informaciju da je članica HDZ-a’

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

‘Vidi se kako je taj kolač podijeljen, na njenom računu nema ništa, a tajnih računa nema’, rekao je odvjetnik Marije Ratkić

Odvjetnik Marije Ratkić uhićene u aferi Ina zbog malverzacija s prodajom plina, Petar Pavković, rekao je da nije točno kako je njegova klijentica sve priznala.

“Nije točno da je Marija Ratkić priznala za što se tereti, to je netočno. Terete je da je pomogla glavnim sudionicima, a ja postavljam pitanje – ako nekome pomažete, valjda biste morali znati da to hoću i da pristajem na to. Marija Ratkić je poznavala i poznaje samo jednu od tih osoba, a to je osoba iz Ine, Damir Škugor. Netočno je da bi ona sudjelovala u ovoj navodnoj zločinačkoj organizaciji radi pribavljanja imovinske koristi”, rekao je Pavković gostujući na N1.

Ustvrdio je da Ratkić nikakvu imovinsku korist nije pribavljala.

“Pod uvjetima pod kojima je kupila taj plin, ona ga je prodala zaračunavajući samo manipulativne troškove po 19,5 eura. Je li ona znala, ne mogu o tome govoriti jer ne znam je li znala što se iza brda valja. Ratkić ne sudjeluje u kaznenom djelu. Iz njenog se iskaza izvlači zaključak i ove činjenice su provjerljive. Ništa od ovoga ne pripada imovinskoj koristi, ništa nije priskrbila”, dodao je.

Na pitanje je li to što je prodavala plin od Ine, bila izravna naredba, Pavković je kazao da nema informaciju da bi joj netko diktirao kako će poslovati.

“Podatak da je Škugor utjecao ne mogu potvrditi. Ona je imala primarni interes da opskrbljuje dosadašnje korisnike i nikakav drugi, ovisila je o Ini,” rekao je.

Što se tiče je li upozoravala na stanje u Plinari, rekao je: “Podnosila je redovite izvještaje o stanju poslovanja. Mislim da su tromjesečni. Vjerojatno je podnosila te izvještaje županiji koja je osnivač Plinare. Tu informaciju sam dobio iz razgovora da je redovno izvještavala, a o njihovom sadržaju ne znam. Imao sam malo razgovora s njom, sad ću ići k njoj u zatvor.”

“Ona nije priznala da bi pomogla bilo kome u ovoj kriminalnoj aktivnosti”, naglasio je ponovno.

Marija Ratkić podnijela je ostavku na mjesto direktorice Plinare kako bi izbjegla istražni zatvor i kako bi je se pustilo na slobodu, rekao je odvjetnik, no sud to ipak nije prihvatio.

“Taj akt smo jučer uputili i na županiju i poduzeli smo sve mjere da je razriješe dužnosti. Kad dobijemo odluku, podnijet ćemo prijedlog da je se pusti iz istražnog zatvora,” rekao je Pavković.

Na pitanje može li Ratkić postati svjedok pokajnik pod nekim okolnostima, kaže: “Teško je na to odgovoriti, ali koliko znam, ona neće biti u tom položaju. To je osoba koja je sudionik. Siguran sam da ona taj položaj ne treba niti može imati. Vjerujem da će je optužiti, a onda ćemo razmišljati o njenom položaju. U suštini je već kod prvog očitovanja otvoreno govorila.”

Vidi se kako je kolač podijeljen

Kaže da njegova klijentica nije bila svjesna kaznenog djela. “Je li imala saznanja kako su ostali osumnjičenici poslovali ili sudjelovala u tome, makar ne znajući, teško je spekulirati. Ona u tome nije sudjelovala. Vidi se kako je taj kolač podijeljen, na njenom računu nema ništa, a tajnih računa nema. Dala je sve podatke o imovini. Izvori njenih prihoda su jasni.”

Na pitanje je li Ratkić članica HDZ-a Pavković je rekao: “Imam informaciju da je članica HDZ-a, ali o tome s njom nisam razgovarao, nije me zanimala stranačka opredijeljenost.”

Naglasio je da nije imala razloga nešto izbjegavati te da je od početka jasno otkrivala svoju poziciju.

“Ne znam je li bilo iskorištena”, istaknuo je: “Nije imala interesa za stjecanje profita. Nije ušla u ovaj kriminalni milje kako se tvrdi s bilo kojom ulogom, čak i da nekome nesvjesno pomaže. Je li bila pod pritiskom, prijetnjom partijskom disciplinom, ne bih spekulirao,” prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari