ZABRINJAVAJUĆI TRENDOVI

OSTAT ĆEMO BEZ PIVA?! Brutalni računi će totalno promijeniti tržište hrane u Europi?

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Carlsberg Polska, treća najveća pivarska tvrtka u Poljskoj, rekla je da planira zaustaviti proizvodnju piva gotovo odmah te da će drugi pivari sigurno slijediti taj primjer

Rastući računi za energiju u Europi izazivaju val zatvaranja velikih tvornica gnojiva diljem kontinenta, uzrokujući poremećaje za poljoprivrednike, proizvođače hrane i, na užas vlasnika barova posvuda – proizvođače piva, piše Politico.

U četvrtak je najveća svjetska tvrtka za proizvodnju gnojiva Yara, sa sjedištem u Norveškoj, najavila 50-postotno smanjenje svoje proizvodnje uree i dušičnih gnojiva u Europi, navodeći kao razlog “rekordno visoke cijene”.

Odluka je uslijedila manje od 24 sata nakon što je najveća britanska tvornica gnojiva CF Fertilizers UK rekla da će “privremeno zaustaviti” proizvodnju u svojoj tvornici u Billinghamu. Gnojivo nije samo vitalno za povećanje plodnosti tla usjeva, već njegova proizvodnja stvara nusproizvod, plin CO2, koji se koristi za dodavanje pjenušavosti pivu i bezalkoholnim pićima, opskrbu bolnica za kirurške zahvate i omogućavanje humanog klanja životinja.

Velika tvrtka već obustavlja proizvodnju

Poljoprivrednici, proizvođači hrane pa čak i vlasnici pubova stoga su duboko zabrinuti zbog širih implikacija prijeteće krize s gnojivima. Carlsberg Polska, treća najveća pivarska tvrtka u Poljskoj, rekla je za Politico da planira zaustaviti proizvodnju piva gotovo odmah te da će drugi pivari sigurno slijediti taj primjer.

“Malo ljudi shvaća da je ugljični dioksid nusprodukt proizvodnje gnojiva. I ne može se skladištiti jako dugo, tako da imamo rezervi samo za nekoliko dana”, rekla je glasnogovornica Carlsberg Polska Beata Ptaszyńska-Jedynak, koja je dodala da tvrtka koristi CO2 za hermetičko zatvaranje boca, limenki i bačvi.

“Svakog trenutka ćemo zatvoriti proizvodnju piva… ali nismo jedini. Osim ako nemaju postrojenja za proizvodnju vlastitog CO2, većina pivskih kompanija morat će učiniti isto”, kazali su.

Jacob Hansen, šef velike lobističke skupine Fertilizers Europe, rekao je da skokovite cijene plina, za koje se promatrači industrije plaše da će ostati visoke barem do kraja godine, čine “nemogućim” održavanje proizvodnje.

Zatvaranje je izazvalo strahove u više sektora hrane i pića. Minette Batters, predsjednica Nacionalnog sindikata poljoprivrednika U.K., rekla je da je zatvaranje najveće britanske tvornice gnojiva “izuzetno zabrinjavajuće”. Tržište gnojiva “ključno je za održavanje i povećanje naše domaće proizvodnje hrane”, dodala je, pozivajući vladu da preispita dostupnost CO2 proizvoda. Britanska industrija piva i pubova rekla je da vrijeme zatvaranja “ne može biti gore” i da bi “moglo dovesti do nestašice piva u cijeloj zemlji”.

Zabrinutost za održivu opskrbu CO2

“Naši pubovi i pivare već se suočavaju s velikim preprekama i pritiscima na svoje opskrbne lance”, rekla je Emma McClarkin, izvršna direktorica British Beer and Pub Association. “Ova odluka izaziva ozbiljnu zabrinutost za održivu opskrbu CO2”. Pivovare i pubovi već se suočavaju s “ekstremnim” troškovima za energiju, upozorila je, što prijeti zatvaranjem poduzeća i štetom za život diljem U.K.

Ptaszyńska-Jedynak iz Carlsberg Polska rekla je da postoje i šire implikacije izvan piva i bezalkoholnih pića, jer se CO2 koristi za izradu proizvoda poput suhog leda, koji je neophodan za očuvanje hrane tijekom transporta i skladištenja. “Situacija je kritična za svaki aspekt prehrambenog sektora gdje se koristi CO2”, rekla je Ptaszyńska-Jedynak.

Kako bi ublažila dio pritiska, Europska komisija predložila je privremenu suspenziju carina na ključne proizvode za proizvodnju dušičnih gnojiva, o čemu će nacionalne vlade u Vijeću EU-a raspravljati nakon nastavka sastanaka u rujnu, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari