'MORAMO SE PROBUDITI'

Omiljena društvena mreža mladih unijela nemir, traži se njezina zabrana: ‘Uzrok je stvarne ovisnosti i izvor ruskih dezinformacija’

Foto: Unsplash

Izdvajanje nekoliko milijuna eurakazne moglo bi biti najmanji problem za TikTok u Europi, budući da neki europski zakonodavci pozivaju na mnogo stroža ograničenja

TikTok je u SAD-u omiljena tema zakonodavaca koji ovu aplikaciju u vlasništvu Kineza uspoređuju s “digitalnim fentanilom” i govore da bi je trebalo zabraniti. Sada se to neprijateljstvo proširilo na Europu gdje strahovi za sigurnost djece i izvješća da je TikTok špijunirao novinare koristeći njihove IP lokacije potiču reakcije protiv aplikacije koju koristi više od 250 milijuna Europljana, piše Politico.

Dok izvršni direktor TikToka, Shou Zi Chew, u utorak dolazi u Bruxelles kako bi se sastao s vodećom kreatoricom digitalne politike Margrethe Vestager usred šireg preispitivanja veza EU-a s Kinom, njegova se tvrtka suočava s nizom pravnih, regulatornih i sigurnosnih izazova kao i rastućih javnih kritika.

Jedan od najglasnijih kritičara je francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je TikTok nazvao “varljivo nevinim” i uzrokom “stvarne ovisnosti” među korisnicima, kao i izvorom ruskih dezinformacija. Njegovi komentari išli su ruku pod ruku s agresivnim medijskim izvještavanjem u Francuskoj, uključujući naslovnicu dnevnika Le Parisien od 29. prosinca u kojoj se TikTok naziva “stvarnom opasnošću za mozgove naše djece”.

Ograničenja na pomolu

Tijekom putovanja u SAD u studenom, Macron je grupi američkih investitora i francuskih tehnoloških izvršnih direktora rekao da želi regulirati TikTok. Iako nije jasno na koja je pravila Macron mislio, ove primjedbe doprinose sve lošijem ugledu aplikacije.

Iz TikToka negiraju da je aplikacija štetna i tvrde da primjenjuju mjere za zaštitu djece. Ali, povrh već dvije istrage privatnosti pokrenute u EU, a koje bi trebale završiti u nadolazećim mjesecima, TikTok će se od sredine 2023. morati uhvatiti u koštac s novim opsežnim zahtjevima o moderiranju sadržaja kao i s mogućnošću da će biti zahvaćen novim europskim digitalnim pravilnikom, Zakonom o digitalnim tržištima (DMA).

Strah od špijuniranja

Istrage s kojima je TikTok suočen bave se sumnjama na kršenja koja su se već dogodila. Ako irski regulator podataka, koji vodi istrage u ime drugih država EU-a, utvrdi da je TikTok prekršio pravilnik o privatnosti EU-a, Opću uredbu o zaštiti podataka (GDPR), kazne bi mogle iznositi do 4 posto globalnog prometa tvrtke. Kazne mogu biti čak i veće prema novom pravilniku (DSA) koji EU počinje primjenjivati na velike platforme sredinom 2023.

Ipak, izdvajanje nekoliko milijuna eura moglo bi biti najmanji problem za TikTok u Europi, budući da neki europski zakonodavci pozivaju na mnogo stroža ograničenja zbog straha da se podaci s TikToka koriste za špijuniranje.

Pratili novinare

Naime, TikTok je već pod istragom zbog slanja podataka o korisnicima iz EU u Kinu – jedna je to od dvije istrage koje vodi Irska. Izvještaji da su zaposlenici TikToka u Kini koristili TikTok podatke za praćenje kretanja dvoje zapadnih novinara samo su pojačali strahove od špijuniranja, posebno u Njemačkoj. TikTok je priznao incident i otpustio četiri zaposlenika zbog, kako su rekli, neovlaštenog pristupa korisničkim podacima.

Zabrana TikToka na službenim telefonima

Navodeći “nedostatak sigurnosti podataka i zaštite podataka”, kao i prijenos podataka u Kinu, glasnogovornik za digitalnu politiku skupine njemačke Socijaldemokratske stranke u Bundestagu rekao je da je američka zabrana TikToka za telefone državnih službenika “razumljiva”. “Mislim da ima smisla kritički ispitati aplikacije kao što je TikTok i, ako je potrebno, poduzeti mjere. Stoga bih savjetovao državnim službenicima, ali i svakom građaninu, da ne instaliraju nepouzdane servise i aplikacije na svoje pametne telefone”, kazao je Jens Zimmermann.

Maximilian Funke-Kaiser, glasnogovornik za digitalnu politiku u njemačkom parlamentu, bio je još konkretniji: “S obzirom na rizike privatnosti i sigurnosti koje predstavlja aplikacija i dalekosežna prava pristupa aplikaciji, smatram da je zabrana TikToka na službenim telefonima djelatnika američke vlade prikladna. Odgovarajuće korake također treba ispitati u Njemačkoj.”

Autokracija vs. demokracija putem digitalnih platformi

Za Moritza Körnera, zastupnika u Europskom parlamentu, potencijalni rizici povezani s TikTokom daleko su veći od onih s Twitterom radi veće baze korisnika – TikTok ima barem pet puta više korisnika od Twittera u Europi – i činjenice da je do trećina njegovih korisnika u dobi od 13-19 godina. “Kineska aplikacija TikTok trebala bi biti pod posebnim nadzorom europskih vlasti”, napisao je u e-poruci. “Borba između autokratskih i demokratskih sustava također će se voditi putem digitalnih platformi. Europa se mora probuditi.”

U Švicarskoj su zakonodavci ranije ovog mjeseca pozvali na zabranu korištenja aplikacije na službenim telefonima dužnosnika.

Međutim, nijedna europska vlada ili javno tijelo zasada nije slijedilo SAD u zabrani korištenja TikToka na službenim telefonima dužnosnika. Glasnogovornica Europske komisije — koja je ranije savjetovala svojim zaposlenicima da ne koriste WhatsApp — izjavila je za Politico da bi svako ograničenje korištenja TikToka za državne službenike EU-a “zahtijevalo političku odluku i temeljilo bi se na pažljivoj procjeni briga o zaštiti podataka i kibernetičkoj sigurnosti”. Također je istaknula da Europska komisija nema službeni račun na TikToku.

Glasnogovornik Europskog parlamenta rekao je da njegove službe “kontinuirano nadziru” pitanja kibernetičke sigurnosti, ali da “zbog prirode sigurnosnih pitanja, ne komentiramo određene platforme”.

Prijetnja privatnosti

Politico se obratio agencijama za kibernetičku sigurnost za EU, Veliku Britaniju i Njemačku kako bi provjerio jesu li imale ili planiraju li bilo kakva ograničenja ili preporuke u vezi s TikTokom. Iako nitko nije označio posebna ograničenja, to ne znači da ih nema. U Njemačkoj, primjerice, službenici koji koriste iPhone ne mogu koristiti ili preuzeti TikTok u odjeljku telefona gdje se može pristupiti povjerljivim podacima.

Za hamburšku agenciju za zaštitu podataka, ograničavanje TikToka na službenim telefonima dobra je ideja. “Na temelju onoga što znamo iz dostupnih izvora, dijelimo, između ostalog, zabrinutost vlade SAD-a i stoga bismo pozdravili prikladnost da se vladine agencije u EU suzdrže od korištenja TikToka”, rekao je glasnogovornik.

To sugerira da je najneposrednija javna prijetnja za TikTok u Europi povezana s privatnošću.

Europska istraga TikToka po pitanju sigurnosti djece vjerojatno će pokrenuti određene mehanizme – TikTok bi se mogao suočiti s novim zahtjevima za provjeru dobi u EU. Druga istraga, koja se bavi TikTokovim prijenosima podataka u Kinu, vjerojatno će završiti sredinom godine ili krajem 2023. ako se pokrene spor, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari