'PRADJED BI GA PREZIRAO'

‘ON ŽELI DOBITI RAT PO SVAKU CIJENU’ ‘Možda će upotrijebiti taktičko nuklearno oružje’, upozorava praunuka Nikite Hruščova

Screenshot RTL

Praunuka Nikite Hruščova i Putinova kritičarka smatra da bi ruski predsjednik mogao upotrijebiti taktičko nuklearno naoružanje u Ukrajini jer želi pobjedu pod svaku cijenu

Praunuka bivšeg sovjetskog čelnika Nikite Hruščova, upozorila je da bi Rusija mogla biti spremna upotrijebiti nuklearno oružje u Ukrajini. Nina Hruščova, profesorica međunarodnih odnosa u SAD-u, izjavila je za BBC kako vjeruje da će ruski predsjednik Vladimir Putin na kraju učiniti sve što je potrebno da odnese pobjedu u ratu.

“Mislim da je ovaj rat zaista rat koji Putin planira dobiti i planira pobijediti pod svaku cijenu. Ako treba proglasiti pobjedu, možda će morati upotrijebiti taktičko nuklearno oružje. Ne proričem to, no to bi mogla biti jedna od opcija koju bi Rusi mogli biti spremni koristiti”, rekla je.

Taktičko nuklearno oružje manje je moćno od raketa većeg dometa koje su se nadvile u doba hladnog rata kada je Nikita Hruščov vodio Sovjetski Savez. No, Hruščova, znanstvenica iz Rusije u New School u New Yorku i dugogodišnja Putinova kritičarka, boji se da bi ih Moskva mogla iskoristiti za razoran učinak na ukrajinskom tlu.

U ožujku, nekoliko dana nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, Hruščova je rekla da joj je neugodno zbog razvoja događaja i da bi njezin pradjed taj napad smatrao “prezirom”, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari