Onkološka bolesnica oduševila objavom: ‘Čuvajte papire, sustav ne želi da ovo znate’

Nije joj jasno, kaže, zbog čega se građanima odmah jasno ne da do znanja da, kao onkološki bolesnici, imaju pravo na mjesečnu naknadu

“Danas sam nakon tri i pol godine, kao onkološki bolesnik i nakon tri dolaska u Centar za scijali skrb, prikupila svu potrebnu dokumentaciju koja je potrebna da se ostvari mjesečna naknada od 600 kuna na koju ima pravo svaka osoba koja je liječena od račine”, započela je svoj facebook live video korisnica Marija Pavković Snaša koja je ovim videom željela informirati građana Republike Hrvatske o zakonskom pravu onkoloških bolesnika na mjesečnu naknadu od 600 kuna (punu) ili 400 kuna (djelomičnu).

Dodala je kako je uz potrebnu dokumentaciju predala i 43 upita među kojima i onaj od kud bi se onkološki bolesnici trebali informirati o svojim pravima s obzirom na to da je na te informacije naišla na stranicama udruge Blokirani.

“Tri godine nisam poima imala da imam pravo na mjesečnu naknadu od 600 kuna”, kazala je te dodala kako onkološki pacijenti, da bi uopće predali zahtjev za ostvarivanje prava na ovu mjesečnu naknadu trebaju prikupiti svu dokumentaciju od prvog pregleda, od trenutka kada se posumnjalo da nešto nije u redu.

“Od trenutka kad vas je boljela glava, pa kad ste išli kod liječnika opće prakse, onkologa, ginekologa, kad ste išli na vađenje krvi, davati urin i stolicu…Nadam se da ste čuvali sve papire, kao ja, jer bez svih tih papira nećete moći ostvariti pravo na ovu naknadu na koju svi bolesnici imaju pravo, a koja se od nas skriva”, poručila je Marija u videu.

Nije joj jasno, kaže, zbog čega građani ne znaju da imaju pravo na ovu naknadu i zbog čega se ta informacija skriva, kako kaže u videu, i od samih djelatnika Centra za socijalnu skrb.

“Sada još treba pričekati Komisiju pred kojim moram ponovno prpričati svoju prekrasnu priču koju sam proživjela po bolničkim hodnicima i za što meni treba ta dodatna pomoć”, rekla je Marija koja je preboljela rak dojke, maternice i jajnika.

Nakon raka dojke kada joj je ozlijeđena i ruka, ispričala je u videu, primila je 16 kemoterapija i 20 zračenja, a nakon toga dobila i rak maternice.

Njezinu objavu na Facebooku do sada je pogledalo 138 tisuća ljudi te ju podijelilo 1.800 korisnika mreže.

https://www.facebook.com/josephinebacker15/videos/2111014605799541/

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari