Sintetičke droge ponovno u Hrvatskoj: ‘Noćima nisam spavao, imao sam jaku žudnju da ga ponovno konzumiram’

Stručnjaci ističu da je prema novoj regulativi dovoljno da bude prisutna osnovna formula, sve ostalo je za Zakon nevažno

“Galaxy me doveo u veliku depresiju. Nisam mogao spavati noćima, imao sam, zaista, jaku žudnju da ga ponovno konzumiram. Znao sam da je to ovisnost. Bio sam svjestan toga. Stvari su se mijenjale, barem je tako izgledao. Imao sam osjećaj kao da svijet i okolinu promatram kao iz nekakve kutije pod povećalom, iz koje nema slike budućnosti.”

Tim riječima učenik 3. razreda jedne gimnazije (podaci poznati redakciji) opisuje svoje iskustvo konzumacije Galaxya. Zbog konzumacije istog, završio je na liječenju, a danas, kako kaže, uspio je pronaći izlaz iz te “kutije”.

Galaxy, Spice, Rainbow, Zombie, Magic Dragon, Black Mamba, Space Kadet – nazivi su to za sintetičku drogu koja se prodaje kao osvježivači zraka te ponovno postaje popularna kod mladih u Hrvatskoj.

Smart shop u Petrinjskoj bio je često svratište maloljetnika

Radi se, naime, o drogama koje su efektom slične marihuani, no puno su potentnije od nje te mogu uzrokovati zdravstvene poteškoće opasne po život ili čak odvesti u smrt, čemu svjedoči slučaj iz 2015. godine. Tada je, naime, 15-godišnjak ušetao u smart shop u Petrinjskoj kako bi kupio paketić Galaxya koji ga je, nakon konzumacije, ubio.

Smart shop u Petrinjskoj bio je često svratište maloljetnika koji su po iznimno pristupačnim cijenama mogli dobiti “dozu”. Cijene su se kretale do 100 kuna za gram, iako se sintetička droga mogla kupiti po puno nižim cijenama, već od 20-ak kuna.

Osim tog smart shopa, popularna lokacija za kupovinu ovakvih sintetičkih droga bio je i stanoviti kiosk na kraju Tkalče koji je, prema navodima osoba koje su ga posjećivale, prodavao paketiće Zombiea. Oba punkta na svom su vrhuncu bili između 2013. i 2015. godine, kada je konzumacija takvih sintetičkih droga doživjela boom – nije bilo klinca koji nije pušio sintetiku.

Galaxy je, kako je i ranije spomenuto, po učinku sličan marihuani, no razlika je u tome što je kod marihuane THC jedina aktivna supstanca, dok kod Galaxya postoji niz sintetiziranih susptanci.

“To se prodaje kao osvježivač prostora, ali sadrže tvari koje ne pripadaju biljnoj tvari”

Kako nam je objasnio dr. Slavko Sakoman, neuropsihijatar uže specijalnosti bolesti ovisnosti, radi se o sintetičkim kanabionidima kojih ima na desetine vrsta te su nepredvidljivo potentni s djelovanjem koje može biti puno snažnije.

“Te otopine impregniraju suhu biljnu tvar koja ih upije u sebe i sadrži ih, a da nisu prirodni sastojak biljaka. To se prodaje kao osvježivač prostora, ali analizom se ustanovljava da biljka sadrži tvari koje ne pripadaju biljnoj tvari i koje kao takve trebaju biti deklarirane i ne bi se smjele prodavati, pogotovo ako su štetne po zdravlje. To je jedan modus gdje bi inspekcije koje se bave prodajom bilo kojih proizvoda u trgovni morale deklarirati proizvod da potrošač može znati što kupuje”, kazao je Sakoman.

Nakon što je Galaxy 2015. ubio 15-godišnjaka, već iduće godine sintetičke supstance nisu se mogle pronaći u smart shopovima. Te 2016. godine za potrebe rada na jednoj temi obišao sam nekolicinu smart shopova u Zagrebu, a svi prodavači su kazali kako sintetičke droge više ne prodaju.

“Po novoj regulativi dovoljno je da bude prisutna osnovna formula”

Ipak, u ponekom smart shopu u državi sintetičke supstance su se i dalje prodavale jer su se njihovi kemijski spojevi mijenjali zbog čega ih se nije moglo okarakterizirati ilegalnima. No i to je sređeno, priča nam Sakoman.

“Po novoj regulativi dovoljno je da u supstancama bude prisutna osnovna formula iz koje se izvode te varijacije formule da bi se proizvod kao takav sankiconirao. Ako je temeljna struktura molekule kanabinoid, ima li neku skupinu sa strane koje je čine različitom, to nije bitno da bi se takav proizvod mogao smatrati nedozvoljenom supstancom”, objašnjava Sakoman.

Bez obzira što Galaxy u sebi sadrži nedozvoljene supstance opasne po zdravlje, mlađe generacije očito još uvijek vrlo lako dolaze do njega, čemu u prilog ide nedavna vijest o bivšoj vlasnici sex shopa koja je optužena da je ljudima prodavala sintetičku drogu Galaxy te vijest o šestero osječkih maloljetnika u dobi od 13 pa do 17 godina koji su završili u bolnici zbog konzumacije sintetičke droge, također Galaxya.

Slične simptome imao je i učenik 3. razreda gimnazije s početka priče. Kako objašnjava dr. Sakoman, Galaxy počinje djelovati nakon dva povučena dima, a dovoljna je količina od 0,1 grama za 30 minutno otrovanje mozga. Tvrdi kako po prekidu uzimanja Galaxya, unatoč prestanku njegovog djelovanja, ovisno o unesenoj količini osobi treba 2 do 3, a ponekad i više dana da se osposobi za normalno funkcioniranje.

Od 2014. do 2016. godine zabilježeno je 43 trovanja i jedna smrt

Čini li se išta po pitanju problema konzumacije sintetičkih droga kod mladih, odlučili smo provjeriti u Uredu za suzbijanje zlouporabe droga. Kako objašnjavaju, Ured za suzbijanje zlouporabe droga je još 2007. godine razvio Sustav ranog upozoravanja u slučaju pojave novih psihoaktivnih tvari u RH, koji se zasniva na uskoj suradnji nadležnih tijela i čiji je cilj razmjena podataka o proizvodnji, trgovanju, uporabi i rizicima novih psihoaktivnih tvari kako bi se moglo spriječiti njihove negativne učinke.

Prema dostupnim podacima u RH u razdoblju od 2014. do 2016. godine zabilježene su ukupno 43 intoksikacije (trovanja) za koje se sumnja da su povezane s novim psihoaktivnim tvarima (većina pacijenata navelo je konzumaciju proizvoda Galaxy) te jedan smrtni slučaj. U sustavu tretman, u 2015. zabilježeno je 13 osoba koje se javile na liječenje, a koje su kao glavno sredstvo navele sintetske kanabinoide, dok je takvih osoba u 2016. bilo 8.

Iz Ureda navode kako je tijekom posljednje tri godine provedeno nekoliko koordiniranih akcija u smart shopovima diljem Republike Hrvatske koji su nudili prodaju takvih proizvoda, u kojima su sudjelovali sanitarni inspektori Ministarstva zdravstva, djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova, Carinske i Porezne uprave Ministarstva financija, a isto je rezultiralo zatvaranjem većeg djela navedenih trgovina te pokretanjem prekršajnih postupka protiv fizičkih i pravnih osoba.

U siječnju 2016. donesen je i novi Popis droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga. Glavna karakteristika Popisa je generički pristup kontroli novih droga čime su se pod zakonsku regulativu stavila čitave skupine kemijskih spojeva, umjesto pojedinačnih tvari. Time je čitav niz ranije legalno dostupnih psihoaktivnih spojeva ušao u kaznenopravnu odgovornost.

Ministarstvo zdravstva priprema izmjene Zakona o suzbijanju zlouporabe droga

Kako bi se osiguralo sankcioniranje i osnova za postupanje nadležnih tijela do trenutka stavljanja novih psihoaktivnih tvari na Popis droga, u suradnji s Uredom i ostalim resornim tijelima, Ministarstvo zdravstva priprema izmjene Zakona o suzbijanju zlouporabe droga kojim će se dodatno urediti obveze dionika Sustava ranog upozoravanja u slučaju pojave novih psihoaktivnih tvari, načini praćenja tržišta novih droga te postupanja nadležnih tijela.

Novim prijedlogom zakonskih odredbi omogućilo bi se ministru zdravstva donošenje privremene zabrane pojedinačnih novih psihoaktivnih tvari čim se pojave na tržištu RH, na razdoblje od 1 godine, nakon čega bi se temeljem stručne procjene donijela odluka o potrebi trajne zakonske kontrole.

Ipak, unatoč tome, stručnjaci, između ostalog i dr. Sakoman, upozoravaju da konzumacija sintetičkih droga ne treba biti tema na marginama već javno prepoznati problem u društvu te da se o tome treba više pričati.

Matej Devčić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari