OPASAN VIRUS: Androidom se širi malware Mazar koji može preuzeti kontrolu nad vašim telefonom

Danska sigurnosna tvrtka Heimdal upozorava kako malware Mazar napada uređaje kojima jezik nije postavljen na ruski i uređaje koji imaju omogućenu opciju instalacije aplikacije s nepoznatih izvora.

Malware Mazar je dosad zarazio preko 100 000 Android uređaja što se može okarakterizirati kao prvi masovni napad ovog malwarea. Zaraženi korisnici su primili SMS poruku nejasnog sadržaja s linkom koji su otvorili čime su pokrenuli instalaciju neželjenog softwarea.

Danska kompanija Heimdal navodi kako su na Mazar posebno osjetljivi uređaji sa starijim verzijama Androida, ukljujuči Kit Kat (4.4 verzija).

Oglasio se i Google koji korisnicima savjetuje da ne otvaraju poruke iz nepoznatog izvora s nepoznatim sadržajem te zaključuju kako Google Play trgovina dnevno provede preko 200 milijuna sigurnosnih pregleda kako bi se slični napadi spriječili.

BBC spekulira kako su napadi Mazarom organizirani od strane ruske vlasti obzirom da malware ne napada uređaje na ruskom jeziku, no ne postoje dokazi koji bi pokrijepili ovu tvrdnju.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari