PROBLEMATIČNO SKLADIŠTENJE

OPASNI AMONIJEV NITRAT Obožavaju ga teroristi, a nesreća u Bejrutu nije jedina!

Screenshot

Amonijev nitrat proizvodi se širom svijeta, ali njegovo skladištenje je problematično te je povezano s teškim industrijskim nesrećama u prošlosti.

Povezani VIDEO:

Naime, zbog požara koji je izbio na francuskom brodu SS Grandcamp, koji je bio usidren u luci, eksplodirao je teret od 2300 tona amonijeva nitrata. To je izazvalo lančane požare i eksplozije i na drugim brodovima te u skladištima nafte, a u toj strašnoj nesreći život je izgubilo 580 ljudi. Preživio je samo jedan pripadnik vatrogasne brigade iz Texas Cityja.

Mnogi pamte eksploziju u tvornici umjetnog gnojiva u Teksasu 2013. u kojoj je poginulo 15 ljudi, navodno je namjerno izazvana, a ubrzo nakon eksplozije istražitelji su utvrdili da je eksploziju izazvao amonijev nitrat.

Vole ga teroristi

Amonijev nitrat su u prošlosti za svoje napade koristili i razni teroristi. Tako je korišten i u bombaškom napadu u Oklahoma Cityju 1995. u kojem je poginulo 168 osoba. Koristio ga je i desničarski terorist Anders Behring Breivik – za svoj napad autobombom u Oslu 2011. Koriste ga i pobunjeničke skupine poput talibana za improvizirane eksplozive.

Screenshot

Amonijev nitrat se u mnogim zemljama smije koristiti samo uz pridržavanje strogih sigurnosnih propisa, jer je već odavno poznato koliko ovaj materijal može biti opasan.

Oglasila se Petrokemija

I kutinska Petrokemija oglasila se povodom razorne eksplozije skladišta amonijevog nitrata u Bejrutu naglasivši kako i sami proizvode te skladište amonijev nitrat, ali da je skladište pod kontinuiranim nadzorom te da je ulaz u njega strogo ograničen.

“Petrokemija d.d. Kutina u svom proizvodnom asortimanu posjeduje proizvode na bazi amonijevog nitrata. Mi proizvodimo te skladištimo amonijev nitrat koji se koristi u poljoprivredne svrhe kao gnojivo, kao i tehnički amonijev nitrat. Za skladištenje amonijevog nitrata Petrokemija d.d. je sukladno zakonskim propisima izgradila posebno skladište. Skladište amonijevog nitrata i uskladištena roba su pod kontinuiranim video nadzorom 24 sata dnevno, svakodnevno se obavlja i fizički obilazak skladišta, ulaz u samo skladište je strogo ograničen i dozvoljen samo ovlaštenim osobama”, navodi Petrokemija.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari