OPERACIJA „POSEIDON SEA“ Riječki pomorski policajci u akcijama traganja za migrantima

Na Međunarodnom pomorskom graničnom prijelazu u Splitu jučer je održan svečani ispraćaj službenog plovila „Sveti Dujam“ i posade u operaciju „Poseidon Sea“.

Glavni ravnatelj policije Vlado Dominić pozdravio je policijske službenike koji se upućuju u ovu akciju u ime potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, kao i u svoje osobno ime te im zaželio sve najbolje u provedbi ove značajne i humanitarne operacije.

ispraćaj

– Zadovoljstvo mi je što kroz ove aktivnosti Republika Hrvatska, odnosno Ministarstvo unutarnjih poslova može i na praktičan način posvjedočiti naše opredjeljenje i spremnost za doprinosom u zajedničkim naporima Europske unije u provedbi najsloženijih operacija i akcija, te spašavanja baš svakog ljudskog života – naglasio je glavni ravnatelj policije.

U svečanom ispraćaju su sudjelovali i načelnik Ureda glavnog ravnatelja policije Zlatko Koštić, načelnik Uprave za granicu Zlatko Sokolar, voditelj Službe pomorske i aerodromske policije Mladen Novoselec, načelnica PU primorsko-goranske Senka Šubat, načelnik PU zadarske Neven Paškalin, načelnik PU šibensko-kninske Ivica Kostanić i ovlašten za obavljanje poslova načelnika PU splitsko-dalmatinske Marko Srdarević. Ispraćaj plovila „Sveti Dujam“ glazbeno je popratila klapa Policijske uprave splitsko-dalmatinske „Sveti Mihovil“.

O operaciji „Poseidon Sea“

Zajednička operacija „Poseidon Sea“ provodi se na morskoj granici Helenske Republike s Turskom, u cilju pružanja potpore Helenskoj Republici u provedbi zadaća traganja i spašavanja migranata i izbjeglica na području istočnog Sredozemlja zbog velikog priliva nezakonitih migranta i izbjeglica iz Azije putem mora te čuvanju vanjskih granica Europske unije na moru, u organizaciji Europske agencije za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama zemalja članica Europske unije (FRONTEX).

ispraćaj3

Od 1. rujna do 30. studenog ove godine dogovoreno je upućivanje jednog policijskog plovila PU splitsko-dalmatinske „Sv. Dujam“ koje je za potrebe plovidbe u operativnom području u Egejskom moru te sudjelovanja u operaciji, opremljen s dodatnom navigacijskom i komunikacijskom opremom. Radi se o ophodnom plovilu tip B, namijenjenom za nadzor državne granice na moru i ukupnog morskog prostora. Plovilo je izgrađeno 2003. godine u brodogradilištu u Italiji te je jedno od četiri takva plovila u klasi. Materijal gradnje je aluminijska legura, dužine je 13,76 m, širine 4,22 m, visine 3,80 m. Maksimalna brzina plovila iznosi 35 čvorova.

U operaciji će sudjelovati 27 službenika pomorske policije, od koji će kao članovi posade sudjelovati 24 službenika. Članovi posade čine pripadnici pomorske policije iz PU primorsko-goranske, splitsko-dalmatinske, zadarske i šibensko-kninske. Službenici će se izmjenjivati u turnusima od mjesec dana po osam članova posade koji će raditi u dvije smjene po četiri policijska službenika.
Osim toga, Ministarstvo unutarnjih poslova angažirat će tri časnika za vezu koji će u turnusu od po mjesec dana obavljati zadaće prijenosa informacija između policijskog plovila na operativnom području i ICC-a (International Coordination Center) koji je stacioniran u Pireju.

U provedbi zajedničke operacije „Poseidon Sea“ Republika Hrvatska sudjeluje od 2012. godine, a ove godine, počevši od srpnja dogovoreno je upućivanje 37 policijskih službenika te jednog plovila, jednog vozila opremljenog termovizijskom kamerom i jednog ophodnog vozila.

Cilj provedbe koordiniranih operativnih aktivnosti na vanjskim granicama Europske unije je zaštita života, prava, sigurnosti i nepovredivosti osoba, uspostava kontrole nad nezakonitim migracijskim tokovima u smjeru država članica EU-a te sprječavanje prekograničnog kriminaliteta.

Pored Republike Hrvatske, u Zajedničkoj operaciji „Poseidon Sea 2015“ sudjeluju i druge zemlje članice EU (Danska, Estonija, Finska, Francuska, Island, Italija, Latvija, Malta, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Švedska i Velika Britanija), treće zemlje (Albanija i Ukrajina), te druge agencije EU i međunarodne organizacije (EASO, EFCA, EMSA, EUROPOL, FRA i UNHCR).

Pomorska policija i u operaciji TRITON 2015.

Osim u ovoj zajedničkoj operaciji „Poseidon Sea“, službenici pomorske policije sudjeluju i u zajedničkoj operaciji TRITON 2015, koja je pokrenuta 1. studenog 2014. na području središnjeg Sredozemlja s ciljem pružanja potpore Talijanskoj Republici u provedbi zadaća čuvanju granica na moru i spašavanja migranata u tom području. Do sada su sudjelovali u sedam akcija traganja i spašavanja na moru pri čemu je spašeno 1.388 osoba, od kojih 440 djece, 304 žena i 646 muškaraca. (pu)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari