OPREZ! Dobili ste ovakav račun? Ne trebate ga platiti!

Nije riječ o nekom novom državnom registru u koji ste se obavezni upisati nekom činovničkom odlukom

Na adrese hrvatskih poduzetnika ovih dana počeo je stizati naizgled obvezujući nalog za plaćanje, naslovljen kao ‘Upis u Elektronički registar gospodarstvenika’, uz koji stoji da se provodi sukladno Općim uvjetima, dostupnima na internetskoj stranici www.eRegistar.hr/uvjeti.

Brojni su poduzetnici pomislili kako je riječ o još jednom nametu države, no izgleda da je ipak riječ o još jednoj prevari, piše portal zazubice.com.

Nije riječ o nekom novom državnom registru u koji ste se obavezni upisati nekom činovničkom odlukom, iako je dopis tako napisan da to lako možete pomisliti, već o običnoj prevari.

Za brzopotezno plaćanje dodatno vas može motivirati takozvana ‘povlaštena naknada’ za upisnik u registar, koju nude 14 dana od zaprimanja uplatnice. Ako slučajno zakasnite, nećete platiti 395,00 kuna, već dvostruki iznos od 790 kuna! Još se pritom pozivaju kako su iznosi tih naknada ‘sukladni Stavku 3., Članka 11., Općih uvjeta.

A da ponuda nije obvezujuća može se iščitati tek iz zadnje rečenice dopisa, tko uopće dođe do nje:

Mnogi obrtnici tvrde kako su ovim nalogom za plaćanje dovedeni u zabludu jer dokument treba dobro proučiti, kako bi se uopće došlo do zaključka da je on za primatelja neobvezujući. Ističu kako se pošiljatelj poziva na različite stavke i članke Općih uvjeta, čime dokument dobiva na ozbiljnosti i podsjeća na rješenja Porezne uprave, poput onog o plaćanju komorskog doprinosa za obrtnike.

“Nedopustivo je da se kolege obrtnici na ovaj način dovode u zabludu. Sve upućuje kako se radi o službenom dopisu i da je riječ o državnom registru, a iza svega stoji privatni registar i oni naplaćuju upis. Trebalo bi zabraniti imena domene tipa eRegistar privatnoj firmi jer u pitanju su opći pojmovi. Također, treba uvesti obavezu da svi privatni dopisi imaju velikim tiskanim slovima upozorenje da nije riječ o službenom dokumentu”, rekao je obrtnik Damir Juretić, pročelnik Sekcije kemijskih čistača Udruženja obrtnika grada Zagreba za portal Zazubice.

“U slučaju da ste dobili ovaj ili sličan dopis koji je u stvari poslovna ponuda određene tvrtke, obratite pozornost na sam sadržaj dopisa jer jednom jedinom riječi pošiljatelj može osigurati zakonitost samog dokumenta.

Prije odluke o plaćanju svakako se dobro informirajte o legitimitetu pošiljatelja”, poručio je predsjednik Društva „Potrošač“ Igor Vujović.
Vijesti.hr
Foto: zazubice

POVEZANI VIDEO:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari