KOMENTAR ZORANA ŠPRAJCA: Senzacionalno! Banski dvori razmišljali su o protjerivanju američkog veleposlanika

Najzanimljiviji dio Večernjakovog teksta na čak 6 stanica i po nama najvažniji, odnosi se na američko veleposlanstvo u Zagrebu.

Ovo s avionima je stvarno već postalo naporno, ali ne možemo preskočiti naslovnicu Večernjeg lista koja čvrsto stoji na braniku ministra obrane Damira Krstičevića i tvrdi da je SAD još u rujnu 2017. dopustio prodaju Baraka Hrvatskoj.

Pri tom Večernji objavljuje nekoliko zanimljivih dokumenata iz kojih se vidi kako su hrvatski pregovarači bili svjesni problema koji mogu nastati pa su razgovarali s nekoliko dužnosnika State Departmenta i Pentagona koji su doista dali načelnu podršku tom poslu, i obećavali da će pomoći pri ishođenju konačnog odobrenja.

Ali ključni dokument na koji se poziva Večernji list, zapravo je isti onaj dokument koji je nedavno objavio portal Index i koji smo prenijeli u Direktu i nije nikakva dozvola nego samo dopuštenje Izraelu da se javi na hrvatski natječaj za kupnju njihovih aviona i dozvola da Hrvatska obavi vizualni pregled tih aviona. Ali i u njoj se jasno naznačuje da ne mogu prodati svoje avione bez famozne TPT dozvole, koju Izrael nikad nije dobio, a nije ju dobio jer nitko nikad od Amerikanaca nije dobio takvu dozvolu za prodaju američkih aviona nadograđenih s tuđom opremom, što između redova lijepo piše i u samom Večernjaku.

Večernji zaključuje da su američko veleposlanstvo i Kohorst opstruirali posao

Ali najzanimljiviji dio Večernjakovog teksta na čak 6 stanica i po nama najvažniji, odnosi se na američko veleposlanstvo u Zagrebu. Ono je podsjetimo, Ministarstvu obrane poslalo nekoliko mailova koji jasno sugeriraju da SAD ne može izdati dozvolu na način na koji su si zamislili Hrvati i Izraelci i prijateljski savjetuju kako taj postupak treba izgledati. Ti mailovi su kasnije izašli u javnost i izazvali cijeli ovaj skandal.

Večernji iz toga zaključuje kako su upravo američko veleposlanstvo u Zagrebu i veleposlanik Robert Kohorst opstruirali cijeli posao s nabavkom aviona i vodili neku svoju politiku mimo State Departmenta da bi, pazi sad, progurali grčku ponudu za F-16, što je, ajmo pristojno reći, dosta hrabar novinarski zaključak. Ali ne bi se na njega osvrnuli, da iz cijelog teksta i opreme nije savršeno jasno da je Večernji zapravo brifiran iz samog vrha Ministarstva obrane i Banskih dvora. A to znači da Ministarstvo i Banski dvori za propast ovog posla optužuju američko veleposlanstvo u Zagrebu i veleposlanika Roberta Kohorsta.

Da bi to pojasnio, Večernji prenosi i informaciju da su nakon nedavne izjave Roberta Kohorsta u kojoj je rekao da su nas (Amerikanci) o mogućim problemima u nabavci aviona na vrijeme upozorili, u Banskim dvorima razmišljali o iskazivanju nepovjerenja američkom veleposlaniku, dakle de facto oduzimanju vjerodajnica Robertu Kohorstu.

Zvuči kao scenarij iz komedije o Boratu

Da ponovim još jednom ako nije jasno, Hrvatska je razmišljala o protjerivanju američkog veleposlanika. Zvuči kao scenarij iz komedije o Boratu, ali je Večernji ozbiljan list pa moramo stvarno ozbiljno shvatiti informaciju da su Banski dvori razmišljali o iskazivanju nepovjerenja američkom veleposlaniku.

Nakon one izjave Kolinde Grabar Kitarović da Hrvatska “mora biti sukreator američke vanjske politike”, mislili smo da ne može luđe, jer Hrvatska ne može kreirati svoju vanjsku politiku, a gdje će američku, ali evo može. Banski dvori su razmišljali o protjerivanju američkog veleposlanika iz Zagreba. Na sreću samo su razmišljali, ponekad je stvarno dobro da ništa ne rade.

Nema težeg posla…

I taman čovjek malo dođe sebi od ovakvih gluposti, kad evo ti nove. Ministar Damir Krstičević danas je rekao da nema težeg posla od nabave borbenih aviona.

Dakle, daš čovjeku 500 milijuna eura da ode kupiti par aviona – dućana koliko hoćeš – aviona još više, on se nakon dvije godine vrati praznih ruku i kaže: nema težeg posla.

Kad je to čuo ministar Darko Horvat koji godinu dana pokušava riješiti problem Uljanika i 3. maja težak skoro deset milijardi kuna, oduševio se čovjek što ima tako lak posao. Ne daj Bože da mora kupit par aviona.
Zoran Šprajc

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari