Oprez! Prigovor na prometnu kaznu može rezultirati još većom – kaznom!

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL/Ilustracija

Neupućenost u zakonske tajne očito ima svoju cijenu. Čovjek uči dok je živ! Kad je zakonska odredba u igri, svaka riječ je bitna

Temeljna dvojba u životu svakog prosječnog vozača nakon što mu „oderu kaznu“ prekršajnim nalogom, nije ona što je Hamlet izgovara na groblju gledajući netremice u lubanju. Nije pitanje biti ili ne biti, već je pitanje prigovarati ili ne prigovarati! Buniti se ili ne! Dignuti glas tj. pisati prigovor ili se pokunjiti i platiti kaznu? Prenosi automobili.klik.hr

Ne može se reći da u Prekršajnom zakonu ne postoji zabrana preinačenja na gore! Postoji! Piše tako lijepo u odredbi čl. 202. st. 4. kako se presuda ne smije izmijeniti na štetu okrivljenika ako je žalba podnesena samo u korist okrivljenika. Pazite samo, jedino i isključivo u slučaju ako je žalba podnesena u korist okrivljenika. Žalba može dakako biti podnesena i na štetu okrivljenika!

Međutim, kada je riječ o prigovoru okrivljenika protiv obaveznog prekršajnog naloga onda to ne vrijedi! Ne vrijedi! Naime, zakon je to propisao. Malo prikriveno, ali ipak piše! Naime, u odredbi čl. 239. st. 12. Piše kako: „u prekršajnom postupku koji se vodi sukladno st. 8. tč. 4. i st. 9. i 10. ovog članka sud nije vezan zabranom iz čl. 202. st. 4. Ovog Zakona“.

„U prekršajnom postupku koji se vodi povodom prigovora okrivljenika protiv obaveznog prekršajnog naloga zbog poricanja prekršaja, sud nije vezan načelom zabrane preinačenja na gore i u presudi može izreći veću novčanu kaznu od novčane kazne koja je bila izrečena obveznim prekršajnim nalogom“. To je stav Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske iz odluke Pž-538/12 od od 17. siječnja 2012.

Znači postoji u ovom slučaju mogućnost izricanja veće novčane kazne, od one koju su vam napisali u obaveznom prekršajnom nalogu. U konkretnom slučaju iz kojeg potječe citirani stav suda, sirotom vozaču Policijska uprava izdala je obavezni prekršajni nalog te izrekla novčanu kaznu u iznosu od 1.000,00 kn.

Nakon prigovora okrivljenika zbog poricanja prekršaja i provedbe postupka prvostupanjski sud je donio presudu kojom je okrivljenika proglasio krivim te mu zbog počinjenog prekršaja izrekao novčanu kaznu u iznosu od 1500,00 kn. Kao što i sami vidite kazna „poskupjela“ za 500,00 kn. Neupućenost u zakonske tajne očito ima svoju cijenu. Čovjek uči dok je živ! Kad je zakonska odredba u igri, svaka riječ je bitna!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari