OSOBNI STEČAJ: Donosimo ispovijest prvog dužnika u Hrvatskoj koji će uskoro i službeno bankrotirati

Više od 400 građana u Hrvatskoj i službeno je priznalo da ne zna kako raspolagati svojim kućnim budžetom – proglasili su osobni bankrot

Predrag Stolinik hrabro gura prema novom životu. Imao je solidan posao i pa je u banci dignuo kredit od 100 tisuća kuna. No njegov glavni porok ga je brzo odvukao u duboke dugove.

“Ja sam to sve strusio na kocku. Radio sam u Hrvatskoj lutriji i tu sam se nažalost zakačio na kocku. Uslijed toga mi je firma dala otkaz”, rekao je Stolnik.

U Hrvatskoj je osobni bankrot zatražilo 423 osobe, a njihovi ukupni dugovi iznose više od 125 milijuna kuna

Bez plaće nije mogao plaćati ratu i uz to se borio sa ovisnošću o kocki. Kada je sa Novom godinom Zakon o stečaju potrošača stupio na snagu skupio je sve papire i među prvima od države zatražio osobni bankrot.

“Dužan sam 100 tisuća kuna kredita i nakupilo se 30 tisuća kuna alimentacije. Znači alimentacija ima pravo prvenstva i to ne ide u zastaru, to se ne može oprostiti”, ispričao je Stolnik.

Kako nema imovinu za vansudsku nagodbu, sa bankom uskoro ide pred sud. Tamo će i službeno krenuti njegov osobni bankrot. Dobit će i svog osobnog stečajnog upravitelja.

“On će 5 godina upravljati s mojim primanjima. Ako se ja negdje zaposlim, on će određenu svotu ostavljati meni za život, a ostalo će hititi određenim vjerovnicima”, pojasnio je Predrag.

U Hrvatskoj je osobni bankrot zatražilo 423 osobe, a njihovi ukupni dugovi iznose više od 125 milijuna kuna.

“Vrlo je šarolika struktura ljudi koji dolaze u naša savjetovališta, počevši od onih koji su dužni nekoliko tisuća, pa do onih koji su dožni nekoliko milijuna kuna. Neki od njih dolaze sa odvjenicima, neki ne”, rekla je Vinka Ilak iz Centra za prisilnu naplatu FINA.

Osobni stečaj namjenjen je onim građanima koji više od tri mjeseca nisu u stanju ispunjavati svoje obveze.
Boris Mišević

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari