BUDITE OPREZNI!

HNB: Bez obzira na to što se dogodi Sberbanci, građani i dalje moraju plaćati svoje kredite

HNB: Bez obzira na to što se dogodi Sberbanci, građani i dalje moraju plaćati svoje kredite

Danas u ponoć istječe moratorij HNB-a nad tom bankom i još se ne zna njena sudbina, hoće li propasti ili se prodati. Kakav god scenarij bio, dužnik je i dalje dužnik

Unatoč previranju oko Sberbanke koja je pod sankcijama zbog napada Rusije na Ukrainu, svi građani u Hrvatskoj koji imaju kredite u toj banci, i dalje će morati podmirivati svoje anuitete.

Pitali smo Hrvatsku narodnu banku, koje su obaveze klijenata Sberbanke u slučaju bilo kojeg scenarija, pa i tog da banka zaista propadne, te što je s plaćama i mirovinama koje ljudi primaju preko te banke.

Iz HNB-a odgovorili su da “nakon isteka moratorija, kao i u slučaju pokretanja odgovarajućeg postupka nad Sberbank d.d., korisnici kredita (dužnici) će i dalje biti dužni uredno izvršavati svoje obveze prema banci po kreditu”.

Nastavili su:

“Moratorij, niti bilo kakav postupak koji bi mogao biti otvoren nad Sberbank d.d. ne utječe na obvezu dužnika prema banci. Plaće građana, kao i bilo koji drugi oblik depozita, sigurni su, kako u periodu moratorija, tako i u slučaju pokretanja bilo kakvog postupka nad bankom, budući da su osigurani kroz sustav osiguranja depozita do 100.000,00 eura”.

Dodali su i to da je po pitanju isplata mirovina Sberbank objavila priopćenje u kojem ističe kako će se “kao i do sada, prvi radni dan u mjesecu, izvršit će se uplata mirovina na račune naših klijenata umirovljenika koji primaju mirovine na račun u Sberbank”.

Više o priopćenju pogledajte na OVOJ POVEZNICI.

“Napominjemo kako moratorij poslovanja Sberbank d.d. traje do danas u ponoć, odnosno do 1. ožujka, do 23:59:59 sati. Do isteka tog roka Jedinstveni sanacijski odbor donijet će odluku o sljedećem koraku uzimajući u obzir očuvanje financijske stabilnosti i javni interes”, naveli su iz HNB-a.

Podsjetimo da se za vrijeme trajanja moratorija s računa te banke uzeti samo 7280 dnevno. Europska središnja banka već je najavila da će banka vjerojatno propasti.

Za sada nema potvrde spekulacija da će se hrvatska podružnica Sberbanke prodati, a da je u igri možda i Hrvatska poštanska banka.

Goranom Aleksićem, koordinatorom Ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak, za net.hr potvrdio je ono što su za RTL.hr rekli u HNB-u i to da, bez obzira na to što se dogodi Sberbanci, krediti se i dalje moraju plaćati.

Na pitanje što je s kreditima građana ako banka propadne kaže: “Ništa posebno. Dužnici i dalje moraju kredite otplaćivati u rokovima koje su ugovorili. To znači, i dalje se moraju plaćati rate kredita prema otplatnom planu i prema rokovima dospijeća iz otplatnog plana. Ako u slučaju stečaja banke dođe do promjene računa na koji se moraju uplaćivati rate, o tome će zacijelo dužnici na vrijeme biti informirani.”

Ponovio da nitko ne smije samovoljno prestati plaćati svoje rate kredita jer u suprotnom dolazi do kašnjenje s otplatom kredita, što dovodi do raskida ugovora i dospijeća kompletnog dugovanja, pišu RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari