TKO ODVAJA - SVE PET! A ONI DRUGI - EURA 65

Video | Otkrili tko baca smeće u kante stanara: Noćna patrola sa komunalcima u Zagrebu. Evo kolike su kazne!

Kazne za poslovne subjekte iznose od 40 do 130 eura, a kad se krene u inspekciju ostalog smeća, građani koji nepropisno odlažu smeće morat će platiti najmanje 20, a najviše 65 eura kazne

Prošlo je gotovo pola godine od uvođenja obveze razdvajanja otpada u Zagrebu pa je ekipa RTL-a Danas bila u noćnoj patroli s komunalnim redarima i radnicima Čistoće.

Na Cvjetnom trgu u 1 sat u noći čistači kupe otpad, a komunalni redari kreću u akciju kako bi utvrdili ima li onih koji nepravilno odlažu otpad. Prekršaj utvrđuju već kod prvih kanti na koje su naišli.

Prijava se na licu mjesta unosi u aplikaciju

Tomislav Gregurić, radnik Čistoće u službi ophodnje, pojašnjava da je riječ o jednoj ‘poslovnoj’ kanti i jednoj kanti stanara zgrade.

“Poslovni korisnici ne smiju bacati otpad u kante od stanara zgrade”, kaže on pa u smeću pronalazi račune koji otkrivaju da je ono iz obližnjeg restorana.

Na temelju tog dokaza može napisati ugovornu kaznu tvrtki jer je bacila svoj otpad u tuđi spremnik. Prijava se unosi u aplikaciju, ispisuje se adresa, podatak o tome je li prekršitelj kućanstvo ili firma, tip otpada, a obavezno se prilažu i fotografije kao dokazi. Prekršitelju uskoro stiže kazna u iznosu od 130 eura.

“U ovom slučaju smo fotografi koji moraju uhvatiti što više detalja. Što više detalja, to bolje. Kad što više toga uhvatiš, ne može reći da to nije njegovo”, pojašnjava drugi radnik Čistoće u službi ophodnje, Hrvoje Šiprak.

Koriste manje spremnike, a imaju više smeća

U jednom trenutku komunalni redari i radnici Čistoće ugledali su hrpu vreća sa smećem izvan kontejnera. I u ovom slučaju prekršitelj je jedan ugostiteljski objekt. Za odlaganje izvan spremnika kazna je 130 eura. Problemi najčešće nisu privatni korisnici. Oni su do sada dobili oko 3.000 i upozorenja i 2.500 zahvala. Problem su poslovni subjekti, u što se na terenu uvjerila i ekipa RTL-a.

Darko Hračko, voditelj drugog odsjeka komunalnog redarstva kaže da građani uglavnom propisano odlažu otpad, dok poslovni korisnici koriste manje spremnike, a imaju puno više otpada. “Trebali bi im spremnici većeg volumena”, kaže, piše Net.hr.

Komunalni redari i radnici Čistoće zasad nisu toliko strogi prema privatnim korisnicima. Prvo su na redu kazne za poslovne subjekte. One iznose od 40 do 130 eura, a kad se krene u inspekciju ostalog smeća, građani koji nepropisno odlažu smeće morat će platiti najmanje 20, a najviše 65 eura kazne.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari