ZA NJIH SMO MI 'OBEĆANA ZEMLJA'

Otkrivamo koliko stranaca radi u Hrvatskoj: Dominiraju Bosanci i Srbi, a treće mjesto iznenadit će mnoge!

Foto: Ilustracija (Riječanin)

Iz Ministarstva unutarnjih poslova kazali su nam da je zadnjih godina primijećen porast broja izdanih dozvola za boravak i rad, a nastavi li se ovakav trend, moguće je da ćemo ove godine premašiti brojku od 100 tisuća stranih radnika

Posljednjih godina, u Hrvatskoj postoji sve veći problem s nedostatkom radne snage, stoga je u porastu trend uvoza stranih radnika koji u Hrvatskoj vide priliku za zaradu, piše Net.hr.

Nedostatak radnika posebno se očituje u ljetnim mjesecima, kada je potražnja zbog sezone jača. Prijašnjih godina za zapošljavanje stranaca postojala je kvota, no ta je praksa zbog ukinuta 2021. godine pa su sada poslodavci u mogućnosti angažirati neograničen broj radnika.

Stranih radnika i ove godine u Hrvatskoj ima puno, a iz Ministarstva unutarnjih poslova kazali su nam da je zadnjih godina primijećen porast broja izdanih dozvola za boravak i rad. Prema službenim podacima, u 2019. godini izdane su 72.523 dozvole za boravak i rad, u 2020. godini 66.655 te u 2021. godini 81.995 dozvole.

“U 2022. godini do 24. lipnja izdano je 62.109 dozvola za boravak i rad, a očekivano je ako se nastavi takav trend da će do kraja 2022. godine broj izdanih dozvola za boravak i rad premašiti 100.000”, kazali su nam iz MUP-a na naš upit koliko stranih radnika je ove godine stiglo u Hrvatsku.

Najviše radnika iz BiH

Što se tiče državljanstava stranaca kojima su izdane dozvole za boravak i rad, najveći broj dozvola za boravak i rad u 2022. godini izdan je državljanima Bosne i Hercegovine (19.442), potom Srbije (10.876), Nepala (6.007), Sjeverne Makedonije (5.725) te Kosova (4.408).

Najviše stranih radnika u Hrvatsku dolazi iz BiH i Srbije, a na trećem mjestu je Nepal

“U ovoj godini najveći broj dozvola za boravak i rad je izdan u djelatnostima graditeljstva (24.397), ugostiteljstva i turizma (20.554), industrije (7.601), prometa i veza (2.915), poljoprivrede i ribarstva (1.471). Također i prethodnih godina najveći broj dozvola za boravak i rad izdan je u tim djelatnostima”, kazali su iz MUP-a.

Najveći broj dozvola za boravak i rad izdan je u Policijskoj upravi zagrebačkoj, Policijskoj upravi istarskoj, Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj, Policijskoj upravi primorsko-goranskoj i Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj.

“Prethodnih godina najveći broj dozvola za boravak i rad izdan je državljanima Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije, odnosno oko 70% do 80% dozvola za boravak i rad je izdan državljanima tih država”, odgovaraju iz MUP-a na upit Net.hr-a.

Iako je potražnja za radnom snagom velika, nisu svi koji su željeli raditi i zaraditi u Hrvatskoj to mogli. Naime, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od siječnja do travnja, negativno mišljenje za dozvolu za boravak i rad dobilo je 1532 radnika. U tom je periodu obustavljena radna dozvola za 4997 radnika, dok je “odbijenicu” za radnu dozvolu dobilo 367 zahtjeva, piše Ines Brežnjak za Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari