IZ MINUTE U MINUTU

Otkriven HDZ-ov slogan za izbore. Plenković: ‘Ulazak Milanovića u cijelu priču nam je došao kao naručen’

Photo: Igor Soban/PIXSELL

Na XX. Općem saboru HDZ-a očekuje se oko 1750 stranačkih izaslanika, a premijer Andrej Plenković predstavit će Izvješće o radu stranke od 2022. do sad te će se raspravljati o Izbornom programu stranke za skore parlamentarne izbore

Pripadnici HDZ-a okupili su se u nedjelju na XX. Općem saboru stranke u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, dva dana nakon što je predsjednik Zoran Milanović šokirao najavivši svoje sudjelovanje u izbornoj utakmici na skorim parlamentarnim izborima.

Okupilo se oko 1750 stranačkih izaslanika, a premijer Andrej Plenković predstavio je Izvješće o radu stranke od 2022. do sad te se raspravljalo o Izbornom programu stranke za skore parlamentarne izbore, piše Danas.hr.

Photo: Igor Soban/PIXSELL

Predstavili su izborni slogan stranke i komentirali potez predsjednika Zorana Milanovića koji se odlučio kandidirati za premijera na izborima.

Otkako je Milanović u petak iznenadio naciju, prvo objavom datuma izbora u srijedu, 17. travnja, a zatim i svojom kandidatiruom, ne stišavaju se reakcije. O tome može li uopće sudjelovati na izborima kao predsjednik ili prije mora dati ostavku na poziciju predsjednike Republike tek treba odlučiti Ustavni sud koji se sastaje u ponedjeljak.

RAZVOJ DOGAĐAJA

HDZ-ov slogan za izbore

12.50 Dok je premijer Plenković iznosio program za izbore i planove za Hrvatsku iza njega se vrtio slogan “ZA SVE IZAZOVE”.

“Idemo u ove izbore s pripremljenim programom i sjajnim ljudima. Ne znamo ni mi koji će izazovi biti pred svijetom i Hrvatskom i zato zemlju trebaju voditi ozbiljni i odgovorni ljudi. Idemo na izbore spremni da na svim izazovima HDZ bude uvijek korak ispred svih drugih političkih opcija i da vodi hrvatski narod u još bolju budućnost na temelju naših rezultata i vrijednosti. Hvala na podršci, idemo do nove pobjede zajedno”, povikao je Plenković i dobio ovacije u Lisinskom.

Photo: Neva Zganec/PIXSELL

Najava programa za izbore

12.40 “Rekli smo da smo ove godine provodili u konceptualnom smislu politiku modernog suverenizma. To znači da je HDZ realizirala sve Tuđmanove ciljeve u 90-ima. Praktički je on stvorio državu. Što mi radimo kao njegovi politički nasljednici, gotovo 35 godina kasnije? Želimo da kroz ovakvu politiku naša Hrvatska bude uspješna, da ima konkurentno gospodarstvo, da ima napredno obrazovanje i znanost, da naše gospodarstvo prati transformaciju. Želimo vitalnu Hrvatsku, želimo društvo za mlade, želimo demografskom revitalizacijom potaknuti demografsku obnovu, želimo nastaviti našu politiku koja je manifestirana gdje god dođemo, a to je politika ravnomjernog razvoja Hrvatske. Želimo i pravednu Hrvatsku koja podrazumijeva transparentne institucije i borbu protiv korucpije, suprotno onome što oporba govori. U mandatu smo pokazali koliko smo predani borbi protiv korupcije. Predani smo borbi protiv nje, bez obzira o kome je riječ ili kojoj opciji osoba pripada. Tu smo da radimo zakonito i da sprečavamo bilo kakva koruptivna djela. Želimo i pristupačnije zdravstvo i dostupno stanovanje. Želimo i održivu Hrvatsku jer je to signal da prepoznajemo glavne globalne teme, što znači zelenu tranziciju, a to znači da moramo voditi računa o ubrzanom prijelazu na obnovljive izvore energije”, poručio je Plenković.

Photo: Neva Zganec/PIXSELL

“Mi smo sve ovo vrijeme vodili politiku da obećamo nešto malo skromnije i realnije pa ih nadiđemo. Zato smo promišljajući program, odlučili reći da ćemo kroz iduće četiri godine dosegnuti najmanje 80 posto razvijenosti unutar EU-a jer što idemo više, to dosezanje ne ide toliko brzo. Jednako tako, Hrvatsku ćemo prvi put dovesti na investicijski kreditni rejting, ali onaj koji počinje slovom A. Prosječnu mjesečnu neto plaću zasigurno ćemo dovesti na minimalno 1600 eura mjesečno, a minimalnu bruto plaću na 1250 eura mjesečno. Osigurat ćemo baš svakom hrvatskom djetetu mjesto u vrtićima diljem Hrvatske. U fokusu nam je i hrvatska obitelj. Za svako rođeno dijete, majke će dobivati godinu dana mirovinskog staža, a dobna granica za odlazak u mirovinu, smanjit će se za godinu dana po djetetu. Mi smo, ako se sjećate, bili u našim mandatima obećali da će mirovine rasti od 10 do 15 posto, a u prosjeku su narasle za 60 posto. Učinit ćemo sve da one u iduće četiri godine porastu za dodatnih 25 posto. Udvostručit ćemo kapacitete LNG terminala na Krku i time ne samo osigurati sigurnost opskrbe, uz priuštive cijene, nego će Hrvatska postati regionalno čvorište, koje će opskrbu plinom osiguravati u BiH, Mađarskoj, Sloveniji, Austriji i Bavarskoj”, nastavio je premijer.

Plenković prozvao Grbina i Milanovića, nabraja “katastrofe” u Hrvatskoj

12.10 Za govornicu je konačno stao i premijer Andrej Plenković, dok su okupljeni klicali “pobjeda, pobjeda”.

“Posebno pozdravljam sve naše Hrvate koji su došli iz BIH. Svi naši prijatelji iz Srbije, Crne Gore i ostali. Od srca pozdravljam sve branitelje, generale, zapovjednike pobjedničke Hrvatske vojske i naše utemeljitelje bez kojih ne bi bilo ovako snažne, uspješne i najvažnije političke stranke u suvremenoj hrvatskoj povijesti ne bi bilo. Pozdravljam i mog prethodnika, Tomislava Karamarka, koji je danas s nama. Njegovim dolaskom pokazuje jedinstvo, snagu i da su naše temeljen vrijednosti utkane u program i političku platformu HDZ-a. Prije dva dana bilo je točno četiri godine kad smo Tomo, Zdravka, Ivan, Oleg i ja dobili povjerenje članova i članica HDZ-a da budemo najuže predsjedništvo i vodstvo stranke. Bila je to velika čast, ali i velika zadaća, voditi HDZ i Vladu u ovako brojnim i isprepletenim krizama s kojima smo kao država, društvo i kao narod bili suočeni. Želim zahvaliti svim svojim suradnicima na požrtvovnosti, na trudu i radu, i svima vama zastupnicima u Saboru, EU parlamentu, županima, gradonačelnicima, načelnicima, do najnižeg ogranka. Svaki vaš trud i jutro za Hrvatsku doprinos je snazi HDZ-a i iskaz naše ljubavi prema domovini”, poručio je.

Photo: Neva Zganec/PIXSELL

Nahvalio je HDZ istaknuvši kako “ne postoji niti jedna stranka i snaga koja ima ovako široku zastupljenost i koja ima političko povjerenje naroda” kao HDZ. Sarkastično je komentirao datum izbora koji će se održati u srijedu, 17. travnja.

“Ulazimo u još jedan izborni ciklus koji će započeti 17. travnja na izborima za Sabor. Vidjeli ste da je Milanović odredio jedan dan koji je u tradiciji hrvatske političke kulture, mi smo navikli ići srijedom, to će sigurno poslodavci pozdraviti. Ovakva odluka stavlja u neravnopravan položaj brojne naše državljane diljem svijeta, a siguran sam da će oni na to odgovoriti potporom za one koji nikad ne bi stavili Hrvate u drugorazredni položaj”, dodao je.

Komentirao je nedavno aktivnosti SDP-a i predsjednika Milanovića.

“Na hrvatskoj političkoj sceni dogodio se još jedan važan trenutak. Središnji odbor SDP-a je imao samo jednu poruku – niti je Peđa Grbin predsjednik SDP-a, a niti je Milanović predsjednik Republike. I to je sve što ću reći o tom presedanu jer nama, s obzirom na naše rezultate, i viziju budućnosti, nisu problem politički konkurenti. Ono za što smo zainteresirani je funkcioniranje hrvatskih institucija, jačanje gospodarstva, djelovanje u krizama, pomoć onima kojima je ona nužna i tu na izbore izlazimo s iskustvom kakvo nema nitko drugi. Pokušao sam razabrati u kakvoj smo mi to katastrofi kao država ili narod. Pokušavam naći jedan argument pa da zdravorazumski pokušam to internalizirati. I onda sam shvatio da je u Hrvatskoj stvarno katastrofa”.

Nastavio se hvaliti postignućima Vlade.

“Katastrofa je jer smo izgradili Pelješki most, jer smo u mandatu izgradili LNG terminal na Krku, jer smo Baranju integrirali četverotračnom autocestom i izgradili koridor PC, jer dovršavamo istarski ipsilon, jer gradimo brze ceste do Koprivnice, Bjelovara i Virovitice. Katastrofa je i obnova nakon potresa. Nedvojbeno je katastrofa da smo počeli odgovorno upravljati javnim financijama”, nastavlja.

“Ali najgore je za Hrvatsku kada kreditni rejting koji na početku mandata nađeš u smeću sustavno dižeš i dovedeš na investicijski kreditni rejting. To je sigurno velika katastrofa. Katastrofa je i kada rasterećuješ gospodarstvo i građane s nekoliko krugova poreznih reformi, kada paketima pomoći izdvojiš 7,7 milijardi eura za umirovljenike, ugrožene kupce energenata, nezaposlene, branitelje, poljoprivrednike. Posebno smo se trudili da na međunarodnom planu budemo katastrofalni. Tu smo bili tako loši da alternativna politička scena nije zadovoljna što smo Hrvatsku odveli u Schengenski prostor i euro područje”, ističe Plenković.

Photo: Neva Zganec/PIXSELL

Ovo govorim kako bismo shvatili da oporba nema niti jednog argumenta. Svi argumenti su na našoj strani, slabe točke nemamo. Govore o HDZ-u uvijek istu i jedinu tezu i sintagmu – a to je korumpirani izdajnici. Slušam osam godina što nam opozicija nudi, pokušavam vidjeti ima li pametnih i korisnih ideja, ali čujem jednu te istu tezu. I varijacije na tu tezu. Kad nemate ideju i kad ste frustrirani što ste godinama u oporbi i kad vidite da smo pomogli baš svima, nemaju što drugo”, tvrdi.

Plenković tvrdi da je ulazak Milanovića u priču oko parlamentarnih izbora došlo HDZ-u “kao naručeno”.

“Dio ekipe koja se nudi da dođe upravljati Hrvatskom umjesto nas, ima takvu ostavštinu za sebe da je nama ovo osvježenje u političkoj utakmici došlo kao naručeno. Nema boljeg za HDZ nego da uspoređujemo naša postignuća i ona Milanovićeve vlade. Pa to je bila najgora vlada u povijesti Hrvatske. Ova kampanja bit će dobra prigoda da svi građani to osvijeste i da odluče hoće li dati glas onima čiji su rezultati bili nikakvi ili onima koji su riješili sve probleme u zadnjih osam godina i nude perspektivu za Hrvatsku do 2028. Tu poruku šaljemo svim građanima, da promisle hoće li ići na staro i na loše ili će dati glas odgovornoj vladi koja će nastaviti raditi za Hrvatsku”, zaključio je.

Medved: ‘Podržavam da i u BIH bude neradan dan te da glasači dođu i daju glas HDZ-u’

12.00 I ministar branitelja Tomo Medved poslao je poruku oporbi pa najavio da će francuski višenamjenski borbeni avioni Rafalei na obljetnici Bljeska #proparati hrvatsko nebo”.

“Poruka oporbi – ovo nije vrijeme za prodavanje magle. Aktualna sigurnosna situacija ne trpi eksperimente. Ruska agresija na Ukrajinu, sukobi na Bliskom istoku, ilegalne migracije i klimatske promjene traže stabilnost i snažne institucije. Mi smo pokazali da možemo i znamo osigurati stabilnost i sigurnost hrvatskog naroda. Naša je Vlada donijela stratešku odluku i vjerujem da ćete svi biti ponosni 1. svibnja na obljetnici VRA Bljeska. Kada hrvatsko nebo proparaju višenamjenski borbeni avioni rafali. Letjet će i štititi hrvatsko nebo”, tvrdi.

“Dok mi to činimo, Milanović raspisuje izbore usred radnog dana u tjednu kako bi otežao pravo glasovanja i pozdravljam inicijativu Čovića da to bude neradni dan i da omogućimo svima da dođu i svoj glas daju stožernoj hrvatskoj stranci HDZ-u”, dodao je i poručio da je “samo HDZ uvijek korak ispred”.

Jandroković izvrijeđao oporbu: ‘Milanović nije Bog zna kaj’

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković obratio se okupljenima i poručio da HDZ ide po treću uzastopnu pobjedu na parlamentarnim izborima.

“Danas najviše pozdravljam članove HDZ-a kojima želim zahvaliti na svemu što čine! Hvala na svakoj minuti vremena i metru koji ste pršeli za HDZ. Bze vas ne bi bilo ovih sjajnih rezultata koje ostvarujemo. Čestitam premijeru Plenkoviću i svima nama na ova dva sajna mandata i ovdje iz ove povijesne dvorane za HDZ želim poručiti da HDZ ide po treću uzastpopnu pobjedu”, rekao je.

Photo: Igor Soban/PIXSELL

I on se pohvalio “velikim i povijesnim postignućima” koja su ostvarili u dva mandata. “Nije se to samo po sebi dogodilo. Da nije bilo Plenkovića, ti rezultati ne bi bili ostvareni. Budite ponosni na to i to je istina o kojoj treba govoriti svaki dan”, kaže.

Obrušio se na Milanovića i njegovo sudjelovanje na parlamentarnim izborima.

“Razlog zašto vjerujem da ćemo pobijediti je što gledamo tko je s druge strane i tko su protivnici. Imamo nekakvu Grbinu koaliciju od 11 političkih opcija. Nemaju oni zajednički program ni vrijednosti, jedino što ih povezuje je mržnja prema HDZ-u i svima vama. Ne možemo se načuditi koliko zlobe i kleveta ide na račun HDZ-a. Ljudi će prepoznati te svađe između njih. Svjesni su da su slabi, a ankete pokazuju da će HDZ uvjerljivo pobijediti. Iz očaja idu angažirati kandidata koji nije kandidat, predsjednika Republike Milanovića koji je spreman kršiti Ustav kako bi naštetio HDZ-u. Uzeli su njega, iako on nije Bog zna kaj, ali i takav je bolji od Grbina pa bi valjda Milanović trebao sakriti Grbina. Ali ovaj je mali političar, a viši čovjek pa vire sa svih strana njegove nesposobnosti. Ljudi će to prepoznati. Dajmo sve od sebe, pobijedimo na izborima i čuvajmo HDZ i Hrvatsku”, zaključio je.

Jandroković o tome hoće li biti v.d. predsjednik Republike

11.30 Predsjednik Sabora Gordan Jandroković kratko je prokomentirao hoće li biti vršitelj dužnosti predsjednika Republike, u slučaju da Milanović odstupi s mjesta predsjednika države zbog izlaska na parlamentarne izbore.

“Vrlo ste naivno nasjeli na njihove trikove”, poručio je.

Čović: ‘U BIH ćemo za izbore imati neradan dan’

11.20 Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović kritizirao je Milanovićevu odluku o rapsisivanju izbora u srijedu, 17. travnja pa poručio da će i u BIH to biti “neradni dan”, a posebno se zahvaljivao Plenkoviću.

“Kada ste planirali Opći sabor, vjerojatno niste planirali da će biti održan 30 dana prije izbora za Sabora. Ničim izazvani, ali to je tako. Moram se osvrnuti na ovaj datum. Neki su se potrudili prije 10-ak godina da iz čitave 11. izborne jedinice imamo samo 3 predstavnika u Saboru RH. Danas se pokušavaju potruditi da radnim danima, 16. i 17. travnja, stvore ambijent da dijaspora ne izađe i ne glasuje za naše predstavnike. Ničim izazvani, ali Hrvati BIH nisu dijaspora. Oni su jednakopravan konstitutivan narod u BIH. Stoga, dragi Andrej i svi vi koji kroz zadnjih osam godina pomažete da mi ostajemo do kraja jednakopravni legitimno predstavljeni narod, poruka za sve one koji su razmišljali možda tog 16. i 17 u bih se neće moći organizirati aktivnosti izbora. E pa sad odgovor i vama i svima – bit će za nas, kao i za vas, neradni dan. Samo kod nas će to biti svetkovina”, rekao je nakon čega je krenuo glasan pljesak HDZ-oavaca.

“Kod nas će to biti dvodnevna svetkovina. Oni koji ne znaju, planirali smo 16. travnja otvoriti Gospodarski sajam u Mostaru. Zemlja partner ove godine je Hrvatska. Predsjednik Vlade je planirao doći 15. travnja, a 16. otvoriti sajam. Siguran sam da ovi datumi to neće poremetiti i da ćemo se okupiti dolje da pošaljemo poruku – nema zabluda i nema mjesta dodvoravanju Hrvatima u BIH. Svi koji su vjerovali da ćemo uz ove izbore razdijeliti, poruka je jasna – organizirat ćemo se kao i zadnjih 30 godina od rata do danas. A zbog toga veliko hvala tebi, dragi Andrej. Kad je u pitanju BIH, da nije bilo tebe, ne bi mi predala zahtjev za članstvo za kandidatski status u Europskoj uniji prije 8 godina”, zaključio je Čović.

Strani kolege hvale Plenkovića

11.05 Predsjednik Europske pučke stranke Manfred Weber se obratio videoporukom.

“Dragi Andrej, Dubravka i prijatelji, srdačan pozdrav svima koji ste se okupili da predstavite svoj izborni program. Kao što znamo, 2024. je ključna godina za demokraciju u svijetu. Hrvatska je vrlo reprezentativna za ovu godinu s dvoje ključnih izbora, a to su parlamentarni i izbori za EU parlament. Želim vam sreću u idućih mjesec dana”, poručio je.

Nahvalio je Plenkovića kazavši kako se u svoja dva mandata “pokazao kao lider i uspješan čelnik EPP-a”. “Pod tvojim vodstvom, Hrvatska je ušla u Schengen i uvela euro. Nezaposlenost je značajno smanjena, a sve zahvaljujući politikama tvoje Vlade”, kaže Weber.

Plenkovića i njegove politike nahvalio je i zastupnik skupštine Crne Gore Andrijan Vuksanović.

‘Modrić je idol’

10.55 Predsjednik Centrističke demokratske internacionale Andres Pastrana Arango zahvalio je Plenkoviću što ga je pozvao da se obrati i nazvao ovo ključnim trenutkom za Hrvate i demokratski poredak uoči izbora.

“Mi Kolumbijci volimo i divimo se hrabrim Hrvatima koji su se kroz povijest toliko borili za slobodu, tradiciju i autonomiju. Poklanjamo se zadnjoj generaciji građana ove zemlje što su postigli uz vodstvo HDZ-a”, dodao je.

Poželio je Plenkoviću sreću pa poručio da u Kolumbiji žele da Hrvatska pobijedi na Svjetskom prvenstvu, a spomenuo je i hrvatskog reprezentativca Luku Modrića.

“Modrić je idol za kolumbijsku djecu”, rekao je, ispričavajući što je izašao izvan okvira protokola.

Đani Stipaničev zapjevao ‘Zemlja dide mog’

10.40 Glavni tajnik Krunoslav Katičić otkrio je da su gotovo svi, od 1757 pozvanih članova, stigli u Lisinski što znači da Sabor može početi.

Plenković je zahvalio na ukazanom povjerenju za vođenje izvještajnog sabora i najavio da slijede usvajanje poslovnika, pozdravni govori, izvješće glavnog tajnika o djelovanju i poslovanju stranke, izlaganja Gordana Jandrokovića i Tome Medveda, a nakon toga će Plenković predstaviti izvješće o radu.

Nakon usvojenog dnevnog reda, uslijedila je glazbena pauza, a na pozornicu je stigao Đani Stipaničev koji je izveo pjesmu “Zemlja dide mog”.

Stigli i strani gosti. Obitelj Tuđman i Karamarko dobili ovacije

10.35 Osim koalicijskih partnera te članica i članova Predsjedništva i Nacionalnog odbora HDZ-a te predstavnika Generalskog zbora, obitelji Tuđman i saborskih zastupnika te zastupnika u EU parlamentu, u Lisinski su stigli i strani gosti.

Obitelj TUđman te nekadašnji šef stranke Tomislav Karamarko pozdravljeni su glasnim pljeskom i ovacijama.

Među stranim gostima su potpredsjednica Europske pučke stranke i potpredsjednice Europske komisije Dubravka Šuica, predsjednik Centrističke demokratske internacionale Andres Pastrana Arango, predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine te Hrvatskog narodnog sabora BIH Dragan Čović te predsjedateljica Vijeća ministara BIH Borjana Krišto, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić, predsjednik Hrvatske građanske inicijative i zastupnika skupštine Crne Gore Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković.

Minuta šutnje za Tuđmana i žrtve Domovinskog rata

10.25 Nakon toga je klapa otpjevala himnu “Lijepa naša domovino”. Uslijedila je minuta šutnje u čast utemeljitelja HDZ-a i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, branitelja, policajaca i svih stradalih u Domovinskom ratu.

Počeo Opći sabor, Plenković ušao kao ‘Rocky’

10.13 Počeo je Opći sabor na kojem će se obratiti premijer Andrej Plenković kojeg su HDZ-ovci pozdravili ogromnim pljeskom. U dvoranu je ušao s ministrima, pozdravljajući okupljenje i rukujući se dok je svirala pjesma “Eye of the tiger”, koju je popularizirao legendarni film Rocky, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari