RATNI UŽAS

Otkrivene glasovne snimke ruskih vojnika, plaču u borbi: ‘Jedina stvar koju sada želim je ubiti samog sebe’

Otkrivene glasovne snimke ruskih vojnika, plaču u borbi: ‘Jedina stvar koju sada želim je ubiti samog sebe’

Moral ruskih vojnika je narušen, a tome sugeriraju glasovni snimci vojnika na prvoj crti do kojih je došla britanska obavještajna služba

Točno je tjedan dana od rata u Ukrajini. Rata koji se ne pamti od Drugog svjetskog, rat u kojem je napala brojčano puno jača Rusija.

Ipak ruske trupe pretpostavlja se, već su u potpunom neredu nakon samo sedam dana. Otpor koji je pružila ukrajinska vojska iznenadio je apsolutno sve.

Kako piše The Telegraph, moral ruskih vojnika je narušen, a tome sugeriraju glasovni snimci vojnika na prvoj crti do kojih je došla britanska obavještajna služba. Tako se u radijskim poruka može čuti da vojnici odbijaju slušati naredbe svojih nadređenih, a žale se na nestašicu hrane i goriva.

Jedan je vojnik svojoj majci poslao poruku u kojoj je navodno rekao: “Jedina stvar koju sada želim je ubiti samog sebe” i time prikazao u kakvom su stanju.

Visoki dužnosnik Pentagona rekao je u utorak da su neki dijelovi ruske vojske sastavljeni od mladića koji su loše pripremljeni za bitku te da su neki od njih namjerno sabotirali svoja vozila kako bi bili sigurni da neće stići do linije fronta.

The Telegraph javlja da su uspjeli preslušati neke od materijala. U jednoj se snimci čuje kako vojnik gubi živce tražeći gorivo. “Ovdje smo već tri dana! Kad će dovraga biti spremno?”

Ovo je samo jedan od primjera na koji je dao naslutiti i Seth Jones, potpredsjednik Centra za strateške i međunarodne studije u Washingtonu. Kako prenosi CNN, Jones tvrdi da je “ruska vojska preopterećena i neće moći dugo ostati u ovom položaju ako dođe do dugotrajnog rata”.

„Pretpostavljajući da je 150 tisuća ruskih vojnika u Ukrajini, zemlja od 44 milijuna stanovnika, to je omjer snaga 3,4 Rusa na 1000 Ukrajinaca. Ne možete držati teritorij s takvim brojkama“, rekao je Jones.

Rusi su u tjedan dana zauzeli manji dio Ukrajine, nego što su očekivali. Zato već stiže novi veliki dio ruskih vojnika koji bi im trebao pomoći u daljnjem osvajanju.

Samuel Cardillo iz Shadow Break poručuje: “Ono što smo otkrili je da ruski operativci djeluju u potpunom neredu. Nemaju pojma kamo idu i kako trebaju komunicirati jedni s drugima.”

U prvih tjedan dana otkako je počeo rat u Ukrajini, već su velike brojke, najviše onih ljudskih žrtava. Među poginulima civilima ima djece, a već je više od 600 tisuća pobjeglo iz svoje države, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari