RAT U UKRAJINI

Video | Koliko država posjeduje nuklearno oružje? Evo tko ga ima najviše i koliko je razorno

Gotovo jednak broj nuklearnog oružja kao Rusija imaju sve članice NATO saveza

Rusija je jedna od najmoćnijih vojnih sila na svijetu i država s kojom nitko ne bi želio zaratiti. Desetljećima se govori o vrhunski obučenim specijalcima, najmoćnijoj opremi, letjelicama, podmornicama i nuklearnom naoružanju.

Baš s onim najopasnijim atomskim oružjem zaprijetio je Vladimir Putin, u nastavku saznajte tko ga sve posjeduje i kakve posljedice ono može imati?

Više u VIDEOPRILOGU:

Devet država ima nuklearno oružje. To su Kina, Francuska, Indija, Izrael, Sjeverna Koreja, Pakistan, Rusija, SAD i Velika Britanija.

Sve brojke su zapravo procjene. Rusija prema njima ima 5.977 nuklearnih bojevih glava – uređaja koji pokreću nuklearnu eksploziju – iako to uključuje oko 1.500 koje su povučene i koje će se demontirati.

Od preostalih oko 4500, većina se smatra strateškim nuklearnim oružjem, balističkim projektilima ili raketama, koje mogu gađati velike udaljenosti.

Gotovo jednak broj nuklearnog oružja kao Rusija imaju sve članice NATO saveza. Najviše SAD – 5428. Francuska 290, a Velika Britanija 225 bojevih glava.

Od ostalih zemalja: Kina ih ima 350, Pakistan 165, a Indija 160. Izrael je jedna od zemalja koja nikad službeno nije priznala da ima svoj nuklearni program, ali se smatra da posjeduje oko 90 bojevih glava. Sjeverna Koreja ima ih 20. Dok Ukrajina više nema nuklearno oružje.

Udar sa 100 kilotona, koliko danas imaju najmanja ruska i američka nuklearna bomba, potpuno uništava sve unutar radijusa nešto manjeg od 2 kilometra. Na udaljenosti do 3 kilometra udar je nešto blaži, ali razorna moć zastrašujuća.

Teške posljedice ostaju u radijusu od 5 kilometara, a značajna oštećenja u radijusu od 8 kilometara. Govorimo o samo jednoj bombi i to najslabijoj.

Bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki bile su jačine 15 kilotona. Uzrokovale su smrt, prema procjenama, do pola milijuna ljudi. Atomsko oružje kakvo svijet posjeduje u stanju je izbrisati život na Zemlji, donosi RTL Danas.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari