NI NAČELNIK NIŠTA NE ZNA

Otočani zabrinuti, što se događa? Na obali iskrcana vojska i raketni sustav velikog dometa

Foto: Morski.hr

Projektili RBS-15 glavno su naoružanje raketnih topovnjača Hrvatske ratne mornarice

Otočani s Mljeta javljaju da je na njihovu obalu stigao desantni brod minopolagača Krka koji je u srijedu stigao na otok i dostavio veliku količinu vojne opreme i osoblja.

Mještane je zabrinuo dolazak broda i mnogi su se zapitali što se zbiva na Mljetu.

Na ovom otoku se nalazi radarska postaja, no kako doznaje Morski.hr od izvora bliskog Oružanim snagama Republike Hrvatske (OSRH), ljudi i oprema na otok inače stižu trajektom te se vrlo rijetko prijevoz odvija vojnim brodovima.

“Radarske postaje su glavne u podjeli ciljeva u eventualnom raketnom napadu. Mljet je od vremena Jugoslavije bio tzv. ‘prva linija obrane’, dok primjerice Korčula i Pelješac ne spadaju u obranu već logistiku za prednju liniju.

Vis je, recimo odstupnica. I to sve, naravno, uz uvjet da Italija, kao članica NATO saveza i naš vojni partner, odrađuje svoje. Dakle, u tom slučaju Italija drži svoju stranu, mi pojačavamo sredinu i istok, no Italija ima problem na zapadnoj obali. Preciznije, mi držimo Jadran, a Italija pojačava zapadni ulaz u Jadran”, objasnio je izvor za Morski.hr.

Foto: Morski.hr

Jug Jadrana, što se nadzora tiče, izuzetno dobro pokriven i često su radari hvatali albanske švercere koji su dojavljivani MUP-u.

Međutim, postoji problem o kojem MORH ne govori: “Molunat, Mljet i Lastovo, naša su linija obrane, no ne vježba se dovoljno tamo da bi vojska mogla biti sigurna u to što radi. Lanseri nikad nisu išli dalje od Rogoznice ili Žrnovnice. Prvo ispaljivanje je bilo s kamiona na Dugom otoku jer se RBS15 nije ispaljivao od 1994. kad je bila velika vježba. Štedilo se na gorivu, a moraju pokriti i sjever i jug”, kazao je upućeni izvor.

Načelnik pojma nema

“Doslovce sam prije jedan sat i ja čuo za dopremu vojne opreme na Mljet. Raspitao sam se kod mještana, potvrdili su mi da je još u srijedu doplovio poseban trajekt. S obzirom da na otoku postoji vojarna u Saplunari, očekujem da su oprema i ljudstvo tamo smješteni”, komentirao je načelnik Mljeta Đuro Market vijest o tome kako je na Mljetu desantni brod iskrcao vojsku i raketni sustav velikog dometa.

Na upit jesu li ga iz Ministarstva obrane obavijestili o neuobičajenom iskrcaju, Market kaže:

“Čujte, vojska ima neke teme koje drži u tajnosti, tako da nas nitko nije kontaktirao. Na Saplunari je inače raspoređeno nekoliko vojnika i radarska linija, tako da je to logično mjesto na dopremu opreme, a što je posrijedi ne znam”, izjavio je mljetski načelnik za Dubrovački dnevnik.

Market ne želi spekulirati ima li ovaj razmještaj veze s aktualnom ukrajinskom krizom, kaže tek da stvar postaje zanimljiva i da Mljećani svakako očekuju odgovor o tome što je događa u njihovu susjedstvu.

Što je to stiglo na Mljet?

RBS-15 (Robotsystem 15) je protubrodski projektil velikog dometa. Posljednja inačica Mk. 3 može pogađati i ciljeve na kopnu. Projektil je razvila švedska  kompanija Saab Bofors Dynamics.

Projektili RBS-15 glavno su naoružanje raketnih topovnjača Hrvatske ratne mornarice (RTOP-11, RTOP-12, RTOP-21,RTOP-41, RTOP-42 ) te tri mobilna obalna lansera.

Nova inačica RBS-a odlikuje se vrlo dobrim karakteristikama penetracije preko protivničke obrane primjenom stealth tehnologije, ali i čitavog niza iznenadnih manevara na niskim putanjama u završnoj fazi leta.

Svaki RBS 15 Mk3 pakiran je u poseban kontejner koji služi i kao lanser i kao zaštita od utjecaja okoline za vrijeme čitavog životnog ciklusa.

Glavna značajka projektila inačice Mk. 3 je domet koji iznosi 200 kilometara, dok je duljina 4330 mm, promjer 500 mm, a masa u letu 630 kg, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari