OTVORENA BIRAČKA MJESTA: Pripadnici nacionalnih manjina danas biraju svoje predstavnike

U 7 sati ujutro diljem Hrvatske otvoreno je gotovo 850 biračkih mjesta na kojima glasaju pripadnici nacionalnih manjina.

Njih više od 250 tisuća, biraju članove vijeća nacionalnih manjina i manjinske predstavnike, tijela važna radi sudjelovanja manjina u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima.

Kako prenosi Index.hr, ukupno biraju 352 vijeća i 109 predstavnika, vijeća biraju u 19 županija, Gradu Zagrebu, 68 gradova i 108 općina, predstavnike u 19 županija, Zagrebu, 34 grada i jednoj općini.

Članove vijeća bira 14 manjina, predstavnike njih 20, kandidata je gotovo 6. 700.

Glasa se od 7 do 19 sati, samo na biračkom mjestu prema mjestu prebivališta, ne može se glasati izvan njega, bilo u Hrvatskoj, bilo u inozemstvu.

Kako se glasa?

Kod izbora članova manjinskih vijeća birač na glasačkom listiću zaokružuje redni broj ispred imena najmanje jednog, a najviše onoliko kandidata koliko ih se bira u toj jedinici, kod izbora predstavnika na listiću zaokružuje broj ispred imena jednog kandidata.

Manjinska vijeća i predstavnici biraju se na četiri godine, pravo birati ih imaju hrvatski državljani upisani u registar birača kao pripadnici manjine koja ima pravo na vijeće, odnosno predstavnika, te koji imaju prijavljeno prebivalište na području jedinice u kojoj se izbori provode.

Pripadnici manjina s biračkim pravom, koji dolaskom na biračko mjesto utvrde da ih nema u izvatku iz popisa birača, mogu u nedjelju pravo na glasanje dokazivati potvrdom za glasanje (npr. osobe koje nemaju važeće osobne iskaznice), poručilo je Ministarstvo uprave koje je na svojim stranicama objavilo popis mjesta za izdavanje potvrda, s adresama i brojevima telefona.

Manjinska vijeća biraju se u jedinicama u kojima pripadnici manjina čine najmanje 1,5 posto stanovništva, u općinama i gradovima u kojima živi više od 200, te u županijama gdje živi više od 500 pripadnika nacionalne manjine. U općinska manjinska vijeća bira se 10 članova, gradska 15, a županijska 25 članova. U jedinicama u kojima nema dovoljno pripadnika pojedine manjine za formiranje vijeća, ali ih ipak ima najmanje 100, biraju se manjinski predstavnici.

Zbog nedovoljnog broja kandidata birat će se manje vijeća i predstavnika nego što je moguće, izbori za vijeća ove se nedjelje neće održati u dvije županije, 25 gradova i u 110 općina, za predstavnike u 12 županija i u 11 gradova.

Popisi biračkih mjesta

Popis 846 biračkih mjesta objavljen je na mrežnim stranicama jedinica u kojima se izbori provode te stranicama DIP-a www.izbori.hr, gdje se nalaze i sve ostale informacije važne za provedbu ovih izbora.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) će u nedjelju u dva navrata, u podne i u 17 sati, na svojoj mrežnoj stranici objaviti podatke o odazivu birača.

U ponedjeljak će pak tamo biti objavljeni izborni rezultati u općinama, gradovima i županijama u kojima neće biti ponavljanja izbora, odnosno drugog kruga glasanja te informacija o tome gdje će se izbori ponoviti.

Nedjeljni ‘manjinski izbori’ peti su, prvi su održani 2003. godine.

U općini Bale bira se i zamjenik općinskog načelnika

Osim ‘manjinskih izbora’, u istarskoj općini Bale u nedjelju će se održati i prijevremeni lokalni izbori za zamjenika općinskog načelnika iz reda pripadnika talijanske manjine. Birači će odlučivati između dvojice nezavisnih, odnosno kandidata grupe birača, Fabrizija Fiorettija i Sandra Mittona.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja