KAD, AKO NE SAD?

Video | Otvorena je sezona borbe za povišice u Hrvatskoj: Koga Plenki sljedećeg časti?

Medicinske sestre i tehničari odustali su od štrajka, ali i dalje čekaju konkretnu ponudu povišica od Vlade, dok su liječnici sve dogovorili izravno s Plenkovićem

Plaća oko minimalca, često neplaćeni prekovremeni sati i vikendi, očajni uvjeti rada. Za dostojanstvene plaće tekstilnih radnica na europskoj razini počeli su se prikupljati potpisi za peticiju s ciljem da se prikupi milijun potpisa i od Europske komisije zatraži posebna direktiva.

“Ako se kaže da je cilj dostojanstvena plaća u Europskoj uniji, mislim da Plenković već drugi dan razmišlja o akcijskom planu. Kad mu to poručujem ja, sindikati, radnici, građani, to ga baš ne zabrinjava, nažalost”, kaže Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata za RTL Direkt.

U međuvremenu, oko pet tisuća sudskih službenika već je drugi tjedan u štrajku, jer s ministrom pravosuđa još nisu postigli dogovor oko povišica.

Je li danas 4000 kuna dovoljno?

“Čovjek dobije danas oko 3500, 4000 kuna. Je li to dostatno za osnovne životne potrebe. Neka sama vlada koja ne pristaje na naše zahtjeve to i procijeni”, kaže Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Nakon par dana bijelog štrajka, izašlo se u susret podizanjem plaća prvostupanjskim sucima te pravosudnim policajcima. Potonjima i prije nego što su počeli štrajk. Očito, na najpotplaćenijima se najlakše trenira strogoća…

“To nije realno. Ako sad damo 400 eura službenicima u pravosuđu, kako ćemo reći, recimo, službenicima u nekom ministarstvu da i njima nećemo dati 300”, kazao je premijer Andrej Plenković.

Ionako se sve riješi u zgradi Vlade

Medicinske sestre i tehničari odustali su od štrajka, ali i dalje čekaju konkretnu ponudu povišica od Vlade, dok su liječnici sve dogovorili izravno s Plenkovićem. Istim bi putem i sudski službenici.

“Mi u ovom trenutku procjenjujemo da ministar to ne može riješiti sam, ali mi ne očekujemo poziv, nego mi pozivamo predsjednika Vlade da nas pozove i riješi ovaj problem”, kaže Šušković.

Ionako, sve će se riješiti u zgradi Vlade. Najprije će reagirati ministar, vjerojatno neuspješno, a zatim će se uključiti premijer, koji će procijeniti koliko mu to politički šteti ili koristi, nakon čega će nastupiti slavno kompromisno rješenje.

Na kraju krajeva, kada tražiti povišice, ako ne u superizbornoj godini, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari