OVAJ TJEDAN DRUGI POKUŠAJ Komadina o konstituiranju skupštine: ‘Sporazuma još nema, zapelo na Mostu’

‘Održan je čitav niz pregovora, što bilateralnih, što skupnih, što sastanaka koalicije, u mnogome su stavovi usuglašeni, ali do sada sporazuma nema’, kazao je Komadina

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je u ponedjeljak, da je u vezi s konstituiranjem Županijske skupštine održan niz pregovora, da sporazum do sada nije postignut te da je „zadnje nekako zapelo na Mostu.“

Komadina je na redovnoj tjednoj konferenciji za novinare najavio da je druga konstituirajuća sjednica Županijske skupštine sazvana za 13. srpnja, a da će, ako se skupština uspješno konstituira, sljedeća radna sjednica biti 27. srpnja. Ako se skupština ne konstituira, nova konstituirajuća sjednica bila bi potkraj kolovoza, dodao je.

Odgovarajući na pitanje hoće li druga konstituirajuća sjednica biti uspješna te je li postignut dogovor s Akcijom mladih (AM) i Mostom, Komadina je rekao da „teško da može kategorički reći, da postoji velika doza vjerojatnosti da će možda biti uspješna, ali da ne postoji potpisan koalicijski sporazum niti s jednom od političkih opcija.“

„Održan je čitav niz pregovora, što bilateralnih, što skupnih, što sastanaka koalicije, u mnogome su stavovi usuglašeni, ali do sada sporazuma nema. Mogu reći da je zadnje nekako zapelo na Mostu,“ kazao je. Na novinarsku tvrdnju da se i bez njih mogu dogovoriti s Akcijom mladih, Komadina je rekao „da, ali su do jučer nastupali zajedno, sada su to novi momenti, sada je u fazi nekakvo udruživanje ili razdruživanje između njih, ali o tome ne bih ja govorio, neka govore oni, “ rekao je.

Konstituiranje Županijske skupštine Primorsko-goranske županije u lipnju nije uspjelo. Kandidat koalicije predvođene SDP-om nije dobio potrebnu većinu, pa su predstavnici Mosta i Akcije mladih najavili svojeg kandidata za predsjednika skupštine Marija Alempijevića (AM). Koalicija SDP-PGS- IDS-HSU-HSS osvojila je na lokalnim izborima 23 vijećnička mjesta, koalicija HDZ-HSP-HSP AS-HSLS-HRAST- Pokret za uspješnu Hrvatsku- BUZ-HDS 13 mjesta, koalicija Akcija mladih-Živi zid- Snaga- Alternativa 5 mjesta, Most 3 mjesta, a Lista grupe birača s nositeljem liste Hrvojem Burićem 2 mjesta u Županijskoj skupštini.

Na upit o projektu „27 susjedstava“, koji je jedan od sedam programskih pravaca Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture (EPK), Komadina je rekao da u vezi s time nema ništa spektakularno novo. Prema pisanju medija, zbog nesuglasica oko vođenja tog projekta, narušeni su odnosi između županijskog Upravnog odjela za kulturu i vodstva agencije Rijeka 2020. Cilj projekta „27 susjedstava“, koji je osmišljen u županiji, je pomoći lokalnim zajednicama u rješavanju njihovih kulturnih potreba i izazova pokretanjem lokalnih inicijativa i povezivanjem s 27 sredina iz Europske unije.

„Ako me pitate je li nešto zapelo između našeg Upravog odjela za kulturu i tvrtke EPK, rekao bih da se radi o različitom poimanju projekta kao takvoga u smislu njegova vođenja i administriranja, jer su to naši ljudi zamislili na jedan način, a tvrtka na drugi, a kulturnjaci kao kulturnjaci, sada je faza, rekao bih, međusobnog usuglašavanja,“ rekao je Komadina.

Na konferenciji je istaknuto da je Primorsko-goranska županija, prema istraživanju Instituta za javne financije, najtransparentnija županija u Hrvatskoj te da je ukupna zajednička ocjena transparentnosti svih gradova i općina u Primorsko-goranskoj županiji 4,2.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari