MASOVNA SILOVANJA I UBOJSTVA

Ovo je brutalni ‘mesar iz Buče’: Nakon blagoslova Pravoslavne crkve rekao je da vodi bitke ‘dušom’

Screenshot

Otkriveno je da je ruski zapovjednik nazvan “mesarom iz Buče” nakon što je optužen za ratne zločine u Putinovom ratu protiv Ukrajine, zapravo iskusan vojnik blagoslovljen od Pravoslavne crkve potkraj prošle godine.

“Povijest pokazuje da se mi borimo u većini naših bitaka s našim dušama”, tvrdio je potpukovnik Azatbek Omurbekov, zapovjednik 64. zasebne motorizirane brigade, piše Daily Mail.

Ta je ruska brigada bila uključena u okupaciju Buče, grada na periferiji ukrajinskog glavnog grada Kijeva koji su okupirale snage Kremlja sve do povlačenja prošlog tjedna. Jezive slike pokolja civila koji su navodno izvršile ruske snage u Buči prije povlačenja izazvale su globalnu osudu posljednjih dana. Potaknule su zapadne zemlje da protjeraju desetke moskovskih diplomata i predlože daljnje sankcije, uključujući zabranu uvoza ugljena iz Rusije.

Strani dopisnik ABC Newsa James Longman intervjuirao je lokalnog čovjeka po imenu Mikola, On je otkrio da su ruski vojnici “ubili sve muškarce ispod 50” te da su mu “dali 20 minuta da pokopa svoje prijatelje”.

Longman je na Twitteru dodao: “Rusi su tražili dokumentaciju kad su tamo stigli. Ako bi u vašim papirima našli bilo što zbog čega bi pomislili da ste prijetnja, bili biste mrtvi. On (Mikola) je rekao da su natjerali muškarce da se skinu, tražeći tetovaže. Možda vojne tetovaže. Cijeli ovaj grad je mjesto zločina.”

Odlikovan za izvanredne zasluge

Kao što se moglo i predvidjeti, Rusija je odbacila optužbe i ustvrdila da su slike civila “gruba krivotvorina” koju su sami Ukrajinci inscenirali. Usprkos tome što Rusi tvrde su Ukrajinci inscenirali užasavajuće prizore, satelitske snimke visoke razlučivosti tvrtke Maxar Technologies pokazale su da su mnoga tijela tjednima ležala na otvorenom, dok su ruske snage bile u gradu Buči.

Omurbekov, za kojeg se vjeruje da ima oko 40 godina i kojeg je Dmitrij Bulgakov, zamjenik ruskog ministra obrane, 2014. godine odlikovao za izvanredne zasluge, sada je optužen za organiziranje navodnog silovanja, pljačke i ubojstva stotina ukrajinskih civila.

Prema InformNapalmu, ukrajinske volonterske inicijative koja prati aktivnosti ruske vojske i specijalnih službi, Omurbekova je blagoslovio pravoslavni svećenik u studenome prošle godine prije nego što je upućen u Ukrajinu. Govoreći nakon službe koju je predvodio metropolit iz Habarovkog, čija se jedinica nalazi u gradu izvan Habarovska na ruskom Dalekom istoku, rekao je: “Povijest pokazuje da većinu svojih bitaka vodimo našim dušama. Oružje nije najvažnije.”

Prema međunarodnom pravu, vojni zapovjednik odgovoran je za sve ratne zločine koje su počinile njegove trupe. Ako istražitelji Međunarodnog kaznenog suda (ICC) pronađu dokaze o zločinima koje su počinili Omurbekovljevi ljudi, tužitelj će zatražiti od sudaca ICC-a izdavanje naloga za uhićenje kako bi pojedince izveli pred suđenje u Haagu. Međutim, sud nema vlastitu policiju pa se oslanja na države da uhite osumnjičenika. Budući da Rusija nije član suda, Vladimir Putin sigurno neće izručiti nijednog osumnjičenika. Osobe osumnjičene za ratne zločine koje budu putovale u neku drugu zemlju mogle bi biti uhićene.

‘Masovno ubojstvo neviđenih razmjera’

Svijet mora djelovati kako bi zaustavio masovna ubojstva u Ukrajini, rekao je u srijedu britanski ministar zdravstva Sajid Javid, uspoređujući izvješća o ubojstvima civila u Ukrajini s genocidom u Bosni i Hercegovini 1995. godine.

Otkako su se ruske snage povukle iz gradova i sela oko ukrajinskog glavnog grada Kijeva, ukrajinski vojnici novinarima pokazuju trupla, kako kažu, civila koje su ubile ruske snage, uništene kuće i spaljene automobile. “Ovo je masovno ubojstvo neviđenih razmjera u Europi. Mislim da ovakvo nismo vidjeli od 1995.”, rekao je Javid za BBC televiziju.

Snage bosanskih Srba zauzele su u srpnju 1995. “sigurnu zonu” Ujedinjenih naroda u Srebrenici i masakrirali muškarce i dječake, a to se smatra najgorim zločinom u Europi od Drugog svjetskog rata. “Ne želim obilježavati još jedan genocid u Europi za nekoliko godina. Mi imamo moć, svijet ima moć da to zaustavi i mora djelovati”, rekao je Javid.

Kremlj je u utorak priopćio kako su zapadne tvrdnje da su ruski vojnici počinili ratni zločin ubijanjem civila u Buči “monstruozna krivotvorina” osmišljena kako bi se ocrnila ruska vojska, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari