ZAMJENICA RAVNATELJA HZJZ-A

PADAJU MASKE? Pavić Šimetin: ‘Ozbiljno će se razmotriti da se maska u zatvorenom uvede kao preporuka’

Maske će sigurno biti obavezne u zdravstvu i u domovima za starije i nemoćne, potvrdila je zamjenica ravnatelja

Maske su postale simbol pandemije, a mogle bi prvo pasti u zatvorenim ugostiteljskim objektima.

Prošle su dvije godine i 42 dana od kako je stigao prvi slučaj koronavirusa u Hrvatsku. Do tada smo imali ono staro normalno, tome se i sad dosta ljudi veseli.

O novom setu mjera i ublažavanju

O novom setu mjera i ublažavanju RTL-ova reporterka Donna Diana Prčić je razgovarala sa zamjenicom ravantelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivanom Pavić Šimetin.

“Puno se govori o načnu na koji će se primjenjivati maske. Imamo ono pravilo već jako dugo na snazi da ako je otvoreni prostor da maska mora biti ako razmak ne može biti dva metra. Sigurno će biti ozbiljno razmatrano da se u prostorima u zatvorenom maska uvede kao preporuka”, kaže Pavić Šimetin.

“Svi prostori u kojima je obavezno nošenje maski dolaze u obzir da se razmatra ta mogućnost ukidanja pogotovo ako se može održavati distanca”, dodaje.

“Građani ako i dalje žele nositi masku mogu nositi masku”, naglašava zamjenica ravnatelja.

O COVID potvrdama se razgovara

Maske će sigurno biti obavezne u zdravstvu i u domovima za starije i nemoćne, potvrdila je zamjenica ravnatelja.

“O COVID potvrdama se razgovara i dalje. Potvrde se mogu ukinuti za pojedina veća okupljanja gdje su potvrde potrebne. Može se malo popustiti da na nekim okupljanjima ipak ne budu potrebne”, rekla je Pavić Šimetin.

Na pitanje zbog čega se sada želi ublažiti s mjerama Pavić Šimetin je odgovorila da već nekoliko tjedana imamo smanjenje broja zaraženih.

“Bit će i razmatranja oko mjera na granicama. Pustimo sada do Uskrsa da vidimo kako će proći”, rekla je zamjenica.

Ići će se u smjeru da se COVID potvrde neće morati pokazivati na granicama kako to već neke druge zemlje čine, no treba vidjeti kakva će biti epidemiološka situacija.

“Djeca predškolske dobi su skoro potpuno oslobođena od mjera, ali i skoro i školska djeca”, rekla je Pavić Šimetin, donosi RTL Danas.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari