'TO KAO DA SE USADILO U SRŽ HRVATA'

Ovo je cjenik korupcije u Hrvatskoj: Liječnicima bombonijera i vino, 15 tisuća eura za oslobađajuću presudu

‘Mene uvjeravaju da svugdje ima korupcije, ali nije ovak direktna i procvjetala kao tu, ali to je vjerojatno razlog jer imaju bolja pravosuđa’, kaže gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić

Dvjesto kuna u prometnoj na tehničkom pregledu, dvjesto kuna u vozačkoj kad te zaustavi policija, kuverta kad ideš na operaciju u bolnicu, kuverta kad ideš na ispit na fakultet. Posao, a kako drugačije, preko veze. U Hrvatskoj je to nekoć bilo uobičajeno. Od toga doba smo napredovali, imamo internet i društvene mreže pa je korupciju teže prijaviti.

Imamo i neke zakone pa se korumpirane političare, liječnike, policajce procesuira, ali i 2023. manje korupcije nego u Hrvatskoj bilo je u Ruandi, Fidžiju i Saudijskoj Arabiji. Točnije tamo je percepcija korupcije manja nego u Hrvatskoj.

‘To kao da se usadilo u srž Hrvata’

Dok veliki svjetski umovi promišljaju o tome trebamo li jesti meso i kako regulirati umjetnu inteligenciju, u Hrvatskoj je temeljno pitanje je li korupcija ili znak pažnje donijeti doktoru bombonijeru i vino.

RTL Direkt je provjerio što o tome misle građani.

“To je uvriježeno u našim krajevima, pa zašto ne? Nije sramota reći hvala”, jedan je od komentara. S time se slaže i druga građanka: “Svi to rade”.

Matko je pak imao iskustva u Njemačkoj i kaže da mu nije trebala veza. “Imao sam ozljedu prepone, bio sam gotov za jedan. Nisam morao ništa čekati”, ispričao je.

“Jednostavno kao da se to usadilo u srž Hrvata, svi bi da se korupcija iskorijeni od najnižih nekakvih primjera, ali kad sam ja betežen, ak imaš nekoga dobro bu došlo”, kaže gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić.

U Danskoj i Finskoj očito nema takvih običaja. Prvi su na indeksu korupcije, odnosno najmanje su korumpirani. Hrvatska je na 57. mjestu uz Saudijsku Arabiju i Ruandu, dok je Srbija 104. na ljestvici, a 108. je Bosna i Hercegovina.

“To će tako biti sve dok mi ne shvatimo da oni već imaju svoju plaću. Znamo da se to radi u bolnicama, na fakultetima, sa policijom”, ističe politička analitičarka iz BiH Ivana Marić.

Cjenik korupcije

Ovo je cjenik korupcije u Hrvatskoj: 15 tisuća eura za oslobađajuću presudu u Šibeniku, 100 eura, ako želiš da ti ne uzmem vozačku, 25 tisuća eura za polaganje pravosudnih ispita, pokrijem ti režije i postavim tendu pa mi ti sredi ono moje. E da, i jedan kultni mito u Splitu: parfem za gradnju izvan gabarita. Koruptivni mentalitet svugdje isti.

Zagorje je ipak bliže Sloveniji, Austriji, zapadnim tekovinama. Kako to da je i tamo opće prihvaćen takav mentalitet?

“Dobro pitanje i ne znam kaj reći. Mene uvjeravaju da svugdje ima korupcije, ali nije ovak direktna i procvjetala kao tu, ali to je vjerojatno razlog jer imaju bolja pravosuđa”, kaže Šimunić.

Pa se tako njemačko pravosuđe sad bavi jednom strašnom aferom. Skandal curry wurst – 17 gladnih policajaca su pod istragom jer su par puta pojeli kobasicu na tuđi račun, nisu čak ni primili ništa zauzvrat, samo su uzeli, a nisu smjeli.

A kod nas se jede juha od bikova repa, i to na državni račun. I to ne otkije nitko kod nas, već europski istražitelji. Oni se očito ne kuže u naše običaje, tradicije i bikove repove, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari