MEĐU PRVIMA U SVIJETU

Video | Ovo je Luka: Mladi hrvatski liječnik je postao senzacija zbog nove metode liječenja opake bolesti

Inventivnu metodu bez kirurških rezova ili laparoskopskih rupica razvio je 35-godišnji zadarski ginekološki kirurg Luka Matak, liječnik Odjela za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Zadar

Zbog nove metode saniranja karcinoma maternice doktora Luke Mataka, kojom je od ljeta prošle godine napravio 70-ak operacija, u zadarsku bolnicu dolaze na edukaciju kirurzi iz daleko većih bolničkih centara, javlja RTL Danas.

Za brz oporavak pacijentica zaslužna je minimalno invazivna operativna metoda. Inventivnu metodu bez kirurških rezova ili laparoskopskih rupica razvio je 35-godišnji zadarski ginekološki kirurg Luka Matak, liječnik Odjela za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Zadar, koji je prvi u Hrvatskoj i među prvima u svijetu na ovaj način uklonio i karcinome maternice.

“Ono što bih rekao da je prednost vNOTES-a pred laparoskopskom kirurgijom je taj što se ovdje pacijentice puno brže oporavljaju, puno manje je postoperativnih komplikacija, operacije puno manje traju nego laparoskopske, pogotovo kod određene patologije”, poručuje mladi stručnjak koji je lani u srpnju krenuo ovom metodom operirati benigne tumorske tvorevine, a od kolovoza su on i njegov tim uspješno operirali i tri karcinoma.

Postaju certifikacijski centar

Benefite minimalno invazivne metode prepoznali su i ginekolozi iz Splita, Šibenika, Gospića, Rijeke, Osijeka, Zaboka i zagrebačkog Merkura koji dolaze na edukaciju u zadarsku Opću bolnicu kako bi na ovaj način operirali u svojim bolnicama.

“On je dobar putokaz mladim liječnicima da ako imaš ambiciju, imaš odlučnost i znanje da nešto provedeš, da bez obzira na to što si mlad i na početku karijere to doista možeš napraviti”, poručuje pročelnik Službe za ginekologiju i opstetriciju OB Zadar Zdenko Matas, inače, šef doktoru Mataku koji je zbog ove metode, tada još u povojima, samoinicijativno posjetio centar koji je to uveo u Belgiji i saznanja o novoj metodi donio u Zadar.

Na Odjelu su nakon njegove prezentacije prihvatili pokretanje novog projekta, a zahvaljujući njegovom timu zadarska je Opća bolnica dobila i dopusnicu za otvaranje certifikacijskog centra kakvih je na svijetu trenutno samo desetak.

“Vjerujem da sam nekako nastavio na dobrom putu i ja mogu iskreno reći da sam zadovoljan sa svojim poslom, s obiteljskim životom i ne vidim neki drugi grad u Hrvatskoj ili izvan Hrvatske u koji bi sad otišao”, zaključuje sa smiješkom sada najpopularniji liječnik Odjela za ginekologiju i porodništvo OB Zadar, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari