'KAO POSTAPOKALIPSA'

Ovo je pravo lice WC-a u zdravstvu. ‘Cijeli MIZ, HZZO i uprave svih zdravstvenih ustanova treba otpustiti’

Sigurno još niste zaboravili Beroševe četke za WC od 700, kao ni pisoare od 4000 kuna

“Projekt saniranja i uređenja sanitarnih čvorova u Ministarstvu zdravstva datira još iz 2017. godine, više od polovice toaletnih prostora je izvan funkcije, a na dosadašnje raspisane natječaje nitko se nije javio”, javili su prošlog tjedna iz Ministarstva zdravstva.

Sanitarni čvorovi

Sigurno još niste zaboravili Beroševe četke za WC od 700, kao ni pisoare koji koštaju više od 4 tisuće kuna. I dok iz ministarstva opravdavaju troškovnik, uvjeravaju kako će se trošiti racionalno, valja se zapitati – kako to izgledaju sanitarni čvorovi u zdravstvenom sustavu?

Jer priča s WC-ima u Ministarstvu zdravstva ne staje na tim prostorijama. Naime, sanitarni čvorovi u zdravstvenim institucijama diljem Hrvatske izgledaju očajno, a to je dokazao administrator stranice  Memeohod liječnika.

Naime, u jeku afere s četkama i pisoarima, na stranici je pozvao na “akciju”: “Dragi kolege, mislim da je ovo poziv našeg dragog Beroša da svi slikate svoje sanitarne čvorove u bolnicama/zavodima/domovima zdravlja/ispostavama HMP-a, pa da objavimo one najupečatljivije. Što velite?”

A odgovor nije razočarao. Inače, Memeohod liječnika je stranica na platformama Instagram i Facebook, a vode je ljudi iz struke – kroz šaljive fotografije prokazuju stvarno stanje zdravstva, a pokazuju da radnici u struci nisu ni približno toliko povlašteni i privilegirani koliko se nekima čine.

Nakon poziva na akciju, fotografije i svjedočanstva iz zdravstvenog sustava brzo su krenula pristizati. “Ginekologija Vinogradska. Svaka žena koja je tamo vodila trudnoću zna na što liči jedan jedini WC u ambulanti i kako liče tuševi na odjelu gdje je zadnji tuš rezerviran za pušenje, a više od svega se bojiš dodirnuti fuge”, napisala je jedna pratiteljica.

Foto: memeohod_lijecnika/Instagram

“Nažalost, ni ja nemam sliku iz Petrove s kirurgije. Najodvratnije iskustvo u mom životu. WC-i i tuševi na benzinskima su Hilton u usporedbi s ovim. Na stranu što je sve staro i dotrajalo, ali ne može u WC-u plutat voda i sve bit crno od godina zapuštenosti. Fuj!”, stoji u jednom od komentara.

Foto: memeohod_lijecnika/Instagram

Između ostalog, a najzanimljivije, administrator je posebno pozvao pratitelje “sa Zarazne” – “Izvolite poslat slike, znam da pišate u Toi Toi!”

Pa je stiglo i jedno svjedočanstvo iz zdravstvenog ToiToi-a. “Pišanje u onu posudicu za uzorak urina s temperaturom 40, u mraku, u ToiToi WC-u kojem se ne daju zatvorit vrata na vjetru i -7 stupnjeva… I još dan kasnije me vode na CT u drugu zgradu, a ekipa pere miniwashem WC-e ispred ZARAZNE bolnice.”

Foto: memeohod_lijecnika/Instagram

Pratitelji dolaze iz čitave Hrvatske, pa iskustva nisu ograničena samo na zagrebačke bolnice. “KBC Rijeka, lokalitet Šušak, odjel radiologije. WC za pacijente ima vrata sa staklom i ne mogu se niti zatvoriti do kraja, a zaključavanja nećemo ni spominjati. Ruke se ne mogu oprati nigdje, WC papira nikad bilo nije u 3 godine koje sam tamo provela kao student, a ispred WC-a su kolica iz konzuma stara valjda 15 godina – puna smeća”, napisala je jedna pratiteljica.

Administrator – zgrožen. “Da prostiš, ovo zvuči kao odlična kulisa za postapokaliptični film”, odgovorili su.

Foto: memeohod_lijecnika/Instagram

“Točno mi je žao što sam izbrisala sve slike iz traume u Draškovićevoj. Od WC-a na mom odjelu koji još uvijek ima rupu na zidu gdje su cijevi, s tim da smo čekali oko godinu dana pokrivanje dijela stropa iz kojeg je ispadalo koješta dok sjediš na školjci i drmaju te potresi, do generalno padanja žbuke po cijeloj kući, ženske garderobe u potkrovlju koje prokišnjava, topla voda za pacijente se čeka po 20 minuta, svjetla strgana, povezana izolirkom… Dalo bi se drobiti unedogled”, stoji u još jednom komentaru na čitavu situaciju.

Foto: memeohod_lijecnika/Instagram

“Klinika za traumatologiju igra 6D šah, pa je čak i zgrada namijenjena da izaziva traume kako nikad ne bi ostali bez posla”, našalili su se administratori, a prenosi RTL.

Foto: memeohod_lijecnika/Instagram

A za komentar smo se obratili i administratoru stranice koji za RTL.hr zaključuje: “Moj stav je da cijeli MIZ, HZZO i uprave svih zdravstvenih ustanova treba otpustiti jer sustavno rade protiv nas u struci, a i protiv liječnika. Sustavu je cilj zadržati što je moguće više love za podjelu na bedastoće poput službenih automobila, naknada za odbore itd.”, pišu RTL Vijesti.

Foto: memeohod_lijecnika/Instagram
Foto: memeohod_lijecnika/Instagram

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari