GIORGIA MELONI

Ovo su stajališta nove talijanske kraljice ultradesnice o Hrvatskoj i Titu: ‘Odgovoran je za pokolj…’

Kao mlada je bila obožavateljica fašističkog ratnog zločinca Benita Mussolinija te je žestoko branila njegov lik i djelo

Giorgia Meloni postat će prva premijerka Italije na čelu najdesnije orijentirane vlade od Drugog svjetskog rata nakon što je njena konzervativna koalicija trijumfirala na nedjeljnim parlamentarnim izborima.

Meloni je kao tinejdžerica bila aktivistica za mladež Talijanskog socijalnog pokreta (MSI) koji su osnovali pristaše fašističkog diktatora Benita Mussolinija nakon Drugog svjetskog rata. U dobi od 19 godina, vodeći kampanju za krajnje desni Nacionalni savez, izjavila je za francusku televiziju da je “Mussolini bio dobar političar jer je sve što je radio radio za Italiju”.

Budući da je izabrana za zastupnicu Nacionalnog saveza 2006., promijenila je retoriku, izjavivši da je diktator činio “pogreške”, kao što su bili rasni zakoni, njegova autoritarnost i ulazak u Drugi svjetski rat na strani nacističke Njemačke Adolfa Hitlera.

Njezino stajalište o Europi s godinama je postalo umjerenije i više ne želi da Italija napusti eurozonu i snažno podržava europske sankcije protiv Rusije zbog rata u Ukrajini. No, govori da se Rim mora više zauzimati za svoje nacionalne interese i podržava mađarskog premijera Viktora Orbana u njegovim bitkama s Bruxellesom.

U međuvremnenu, počele su curiti neke ranije njezine izjave u koijma se dotakla Hrvatske.

“Bit će da sam uvijek bila protiv ulaska Hrvatske u EU dok ne dođe do povrata imovine Esulima. Da ne govorim o povratku, izravno, Istre i Dalmacije”, rekla je svojevremeno Meloni, koja je prije nekoliko mjeseci objavila status vezan za Josipa Broza Tita.

“Apsurdno je da se čast ukazuje nekome tko je odgovoran za pokolj Talijana. Braća Italije već su odavno predstavila prijedlog zakona kako bi se stalo na kraj ovoj sramoti. Žrtve fojbi i njihovi voljeni zaslužuju poštovanje i pravdu: odmah oduzeti orden Talijanske Republike maršalu Titu”, napisala je u veljači ove godine na svom Facebooku, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari