ŠTO SE ČITA, ŠTO PRODAJE?

Video | Ovogodišnji inflacijski Interliber: Što Hrvati čitaju, a što bi preporučili predsjedniku?

Interliber ili kako u ovo inflacijsko vrijeme do omiljene knjige za što manje novaca. Papa za 39, Kim Jong Un za 59, Modrić za 59, Orban za 129. Od biografija, krimića, znanstvene fantastike do knjiga o samopomoći. Ima svega

Polovina ljudi u Hrvatskoj godišnje ne pročita nijednu jedinu knjigu – ali ta polovina vjerojatno ovih dana neće na zagrebački Velesajam. Počeo je Interliber, na koji je stigao i Zoran Milanović. Predsjednik kaže da se razočarao o Raskoljnikova i da ne razumije što je prije vidio u Zločinu i kazni. Kaže recimo i da ne čita New York Times, Economist i Washington Post jer takvo novinarstvo ne valja, kaže od njih su gori jedino Rusi. Provjerili smo što se čita i što se prodaje.

Interliber ili kako u ovo inflacijsko vrijeme do omiljene knjige za što manje novaca. Papa za 39, Kim Jong Un za 59, Modrić za 59, Orban za 129. Od biografija, krimića, znanstvene fantastike do knjiga o samopomoći. Ima svega.

Vratio se originalni Harry Potter na hrvatskom. Novo ruho dobio je Dostojevski. Klasici nisu samo lektira, još uvijek su itekako popularni.

“Nakon 50 godina Zločin i kazna dobili su novi prijevod. To je suvremeni prijevod bez arhaizama, aorista, imperfekta, bez svega onoga što je opterećivalo čitatelje”, kaže Seid Serdarević, glavni urednik izdavačke kuće.

A Zločin i kazna opteretili su i predsjednika Milanovića.

“Čitao sam neke davne tekstove koje nisam odavno. Zločin i Kaznu – razočaran sam. Još je najbolji prijevod. Nemam pojma što sam vidio u toj knjizi kada sam imao 18 i 25 godina. Čitao sam Proljeće Ivana Galeba, to je remek djelo, kao i Zimsko Ljetovanje od Vladana Desnice”, rekao je.

Čita predsjednik jer kaže – još ga služi vid. Zanima ga povijest i filozofija, a više ga ne zanimaju zapadnjački mediji.

“Imam osobnu pretplatu, nisam prebacio na ured predsjednika. New York Times, Economist, Washington Post, to više ne čitam, nema veze s novinarstvo”, rekao je predsjednik, a za danas.hr prenosi Darinka Trgo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari