ŠIRENJE KRIZE

‘Ovu regiju Putin već sad ima na nišanu’; Moguće tenzije na Balkanu analiziraju njemački mediji

Njemački mediji zazivaju da bi Njemačka morala imati proaktivniju ulogu na Zapadnom Balkanu, a u kontekstu destabilizacije spominju Milorada Dodika

“Ovu regiju Putin već sad ima na nišanu”, naslov je članka u izdanju njemačkog lista Die Welt u kojem se razmatra mogućnost proširenja ruskih aktiviteta i na Bosnu i Hercegovinu.

List Die Welt piše, a prenosi Večernji list, kako NATO naoružava svoj jugoistočni bok.

“Sjevernoatlantski savez planira ovog proljeća stacionirati ‘borbenu grupu‘ pod francuskim vodstvom u Rumunjskoj. Oko 1000 borbeno osposobljenih vojnika bi trebali pokazati obrambenu spremnost Zapada – to je direktna poruka Moskvi”, piše ovaj njemački dnevnik i dodaje da jak jugoistočni bok nije u interesu NATO-a samo zbog ukrajinske krize.

U tom članku stoji da u ruskoj želji povratka dominacije do sad zanemarena regija i to upravo u našem susjedstvu.

“Moskva preko Crnog mora i nekadašnjih članica Varšavskog pakta Bugarske i Rumunjske cilja na bivše jugoslavenske republike, u kojima često dominiraju otvoreno proruske snage”, piše Deutsche Welle.

Pritom prije svega misle na Srbiju i to ilustriraju naslovnicom u srpskom provladinom listu Informer koji je na dan kad je Putin priznao neovisnost odmetnutih ukrajinskih regija kojom se strelicom iz smjera istoka pokazuje na Srbiju te Bosnu i Hercegovinu. Naslovnica ide na naslovom: “Amerikanci guraju svijet u kaos – Ukrajina napala Rusiju”.

Napominju i kako srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić neprestano spominje kako Srbija nikad neće biti članica NATO-a.  Dalje navode kako je Dodikov najvažniji saveznik – Putin. List piše kako crnomorske države Rumunjska i Bugarska nisu neizostavno cilj Moskve, već više “moguća ulazna vrata u regiju u srcu Europe, koju rusko vodstvo želi preoteti zapadnom utjecaju – zapadni Balkan”.

“Najbolji primjer za to je Bosna i Hercegovina. Tamo sebe vide kao drugu frontu mogućeg sukoba s Rusijom nakon Ukrajine… Jer, moćni političar bosanskih Srba Milorad Dodik forsira odcjepljenje njegove Republike Srpske. Njegova politika dijelom podsjeća na ideje ‘velikog srpskog carstva’, koje su u jugoslavenskim ratovima 1990-ih, koje je vodio Beograd, dovele do brutalnog prognaničkog rata protiv bosanskih muslimana”, piše Die Welt i naglašava da je Dodikov najvažniji saveznik – Putin.

Navode kako on ima i podršku Srbije, ali i mađarskog premijera Viktora Orbana.

List ističe da su na drugoj strani Europska unija i Sjedinjene Američke Države, koje su uspostavile poslijeratno ustrojstvo BiH. Stručnjak za sigurnost Gressel, piše njemački medij, vidi paralele između Beograda i Moskve i kaže da ni jedni ni drugi ne žele prihvatiti teritorijalne gubitke 1990-ih godina.

“Za Moskvu se podrazumijeva da Beograd zbog svoje povijesti i kulture ima pravo na sfere utjecaja na kolonije u njegovom susjedstvu”, kazao je Gressel i dodao da to isto pravo sebi daje i Kremlj i dodaje: “U konceptu poretka nekadašnja Jugoslavija je postsovjetski prostor u malom.”

Gressel navodi, da ako bi separatističke snage u Republici Srpskoj uspjele u odcjepljenju, tada bi vojnici EUFOR morali posegnuti za oružjem, a onda bi se i Rusija vojno uplela.

“Moskva bi mogla pokušati preko Crnog mora i Bugarske doći do Srbije”, navodi Die Welt.

Kako bilo, europski mediji već sad razglabaju o mogućim scenarijima koji se mogli dogoditi u našem susjedstvu, a podsjetimo i na gostovanje bivše ministrice vanjskih poslova u RTL Direktu Vesne Pusić koja je primijetila da srbijanski tabloidi ovih dana govore o Srbiji i Srpskoj, valjda aludirajući da se radi o jedinstvenom korpusu.

Zapadni mediji navode i kako bi Europa morala spremno reagirati na bilo kakve trzaje na Balkanu te navode da bi Njemačka morala imati efikasniju ulogu na Zapadnom Balkanu.

Podsjetimo i to da je posljednjih tjedana Vladimir Putin više puta spominjao našu regiju, pa tako i dijeleći packe da se NATO neprestano širi prema Rusiji, spomenuvši tako i Hrvatsku, te da je širenje NATO-a razlog krizi koja je prethodila današnjem napadu.

Dotaknuo se i toga da je Europa mislila da neće doživjeti rat, a dogodio se na prostoru bivše Jugoslavije. Sada ga je sam pokrenuo.

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari