'MORAMO NADMAŠITI ONE KOJI NAM ŽELE NAUDITI'

Pakt tri svjetske sile razvio je opaki borbeni zrakoplov, ostat će u borbi čak i ako pilot izgubi svijest

Ilustrativna fotografija: twitter

Preuzimanje vodeće uloge u razvoju takvog zrakoplova moglo bi podržati 21.000 radnih mjesta godišnje i donijeti 26,2 milijarde funti britanskom gospodarstvu do 2050.

Ujedinjeno Kraljevstvo udružuje snage s Italijom i Japanom kako bi razvili borbeni zrakoplov sljedeće generacije koji koristi umjetnu inteligenciju za buduće borbe. Planirano je da Tempest jet postane operativan 2035., a dovest će do otvaranja radnih mjesta u vodećoj britanskoj obrambenoj industriji u svijetu.

Globalni borbeni zračni program (GCAP) novo je partnerstvo triju zemalja i trebalo bi dovesti do otvaranja stotina visokokvalificiranih radnih mjesta u Ujedinjenom Kraljevstvu tijekom sljedećih 10 godina.

Premijer Rishi Sunak danas će pokrenuti prvu fazu suradnje u posjetu RAF-u Coningsby u Lincolnshireu, gdje će razgledati zrakoplove Typhoon koji su bili pokretač nacionalnog zračnog kapaciteta u posljednja dva desetljeća.

Ambicija je da provizorno nazvan Tempest, koji će zamijeniti Typhoon, bude mlažnjak sljedeće generacije koji će biti operativan do 2035. te poboljšan mogućnostima kao što su potpuno autonomno upravljanje, napredni senzori, vrhunsko oružje i inovativni podatkovni sustavi.

Operativan i ako pilot izgubi svijest

Tehnologije upravljanja gestama i praćenja očiju moći će mjeriti opterećenje pilota – identificirati umor i psihički stres. Ugrađena umjetna inteligencija omogućit će letjelici da ostane u borbi ako pilot izgubi svijest.

Kokpit neće imati brojčanike, a napredna ‘stealth tehnologija’ mlažnjaka učinit će ga gotovo nevidljivim za radare.

Revizori PricewaterhouseCoopers sugerirali su prošle godine da bi preuzimanje vodeće uloge u razvoju takvog zrakoplova moglo podržati 21.000 radnih mjesta godišnje i pridonijeti 26,2 milijarde funti britanskom gospodarstvu do 2050.

Nada se da će savezničke zemlje moći kupiti GCAP u dogledno vrijeme ili surađivati na širim sposobnostima. Borbeni zrakoplovi razvijeni kroz partnerstvo vjerojatno bi bili kompatibilni s lovcima drugih NATO-ovih partnera.

‘Sigurnost je od najveće važnosti za ovu vladu’

“Sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva, kako danas tako i za buduće generacije, uvijek će biti od najveće važnosti za ovu vladu. Zato moramo ostati na vrhuncu napretka u obrambenoj tehnologiji i nadmašiti one koji nam žele nauditi”, rekao je britanski premijer.

“Međunarodno partnerstvo koje smo danas najavili s Italijom i Japanom ima za cilj učiniti upravo to, naglašavajući da su sigurnost euroatlantske i Indopacifičke regije nedjeljive. Sljedeća generacija borbenih zrakoplova koje dizajniramo zaštitit će nas i naše saveznike širom svijeta iskorištavanjem snage naše svjetske obrambene industrije – stvaranjem radnih mjesta uz spašavanje života”, dodao je.

B-21 Raider – najnoviji nevidljivi nuklearni bombarder

“Ovo međunarodno partnerstvo s Italijom i Japanom za stvaranje i dizajn sljedeće generacije borbenih zrakoplova, predstavlja najbolju suradnju vrhunske obrambene tehnologije i stručnosti koju dijele naše zemlje, osiguravajući visokokvalificirane poslove u cijelom sektoru i dugoročnu sigurnost za Britaniju i naše saveznike”, rekao je ministar obrane Ben Wallace.

Prošloga su tjedna američke oružane snage lansirale B-21 Raider, svoj najnoviji nuklearni nevidljivi bombarder i prvi novi zrakoplov tog tipa u posljednja tri desetljeća.

GCAP je najnoviji primjer britanske obrambene suradnje s međunarodnim saveznicima, uz AUKUS partnerstvo sa SAD-om za izgradnju nuklearnih podmornica za Australiju i NATO.

Obrambena industrija Ujedinjenog Kraljevstva svjetski je lider u naprednom zrakoplovnom inženjerstvu, a BAE Systems je pionir u korištenju naprednog 3D ispisa i autonomne robotike u vojnim zrakoplovima u njihovoj ‘tvornici budućnosti’ u Lancashireu, prenosi net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari