NOVI KARDINAL

Video | Papa Franjo imenovao Bozanićevog nasljednika. Tko je Dražen Kutleša i kakve promjene čekaju crkvu u Hrvatskoj…

Imali smo Kuharića, danas imamo Bozanića, a sutra nam stiže Kutleša. Crkva je danas službeno objavila da će novi zagrebački nadbiskup kroz otprilike za godinu dana postati Dražen Kutleša, sadašnji splitsko makarski nadbiskup blizak Vatikanu. Imenovao ga je papa Franjo, progresivni papa Franjo, koji je prema pisanju mnogih medija, već ranije bio nezadovoljan konzervativnim vodstvom Crkve u Hrvatskoj pa sada mnogi misle da bi u Crkvi moglo biti ozbiljnih promjena. Doznali smo tko je budući kardinal i što nas čeka

Papa Franjo je odlučio da nakon dugih 26 godina na mjesto kardinala Josipa Bozanića dolazi Dražen Kutleša. Zagrebačku nadbiskupiju preuzima doktor kanonskog prava koji je rođen u Tomislavgradu i govori tri jezika.

Darko Pavičić, kolumnist Večernjeg lista, kazao je da je Kutleša povučen, samozatajan te da nije narodni tip.

“Iz njegovih propovijedi se vidi da je domoljuban, da poznaje probleme ove države, da poznaje probleme Crkve, da zna probleme obitelji. Mislim da će ovo liberalno krilo u Crkvi morati malo splasnuti”, dodao je Pavičić.

Izabrao ga je Papa Franjo kojeg se smatra liberalnim. Kutleša u Zagreb dolazi s mjesta splitsko-makarskog nadbiskupa. Upućeni kažu da je odličan organizator za najteže zadatke.

Teolog Dalibor Milas kaže da je Kutleša provjeren vatikanski materijal, odan Rimu i čovjek za takozvane specijalne zadatke u Hrvatskoj.

“Dok se odlaskom iz Split, splitski kler nekako čak i veseli, oni će odahnuti, onaj zagrebački kler ima razloge za brigu”, nastavio je Milas.
Neki smatraju da bi u glavnog gradu mogao naići na otpor jer je na čelo nadbiskupije opet izabran čovjek koji nije iz Zagreba. Rektor zagrebačke Katedrale takve teze odbacuje. Glavni grad novog će pastira dočekati otvorenih ruku.

Mons. Zlatko Koren, rektor zagrebačke Katedrale i kanonik Prvostolnog zagrebačkog Kaptola, kazao je da je Crkva uvijek otvorena iznenađenjima i novim počecima.

“U crkvi nitko i nikad nije stranac, ja se jednako dobro osjećam u bilo kojoj katoličkoj crkvi u domovini i po svijetu”, poručio je Koren.

Pavičić misli da Kutleša ne dolazi na lak teren.

“Prvo što vidimo fizički, katedrala je srušena, nadbiskupski dvor je srušen. Gdje će živjeti, to je prvo pitanje. Drugo u Zagrebačkoj nadbiskupiji postoji mnoštvo narušenih odnosa, među ljudima, među institucijama, postoje neke stvari koje su gurane ispod tepiha”, istaknuo je Pavičić.

Doznali smo što vjernici kažu o Bozaniću.

Ljubica iz Zagreba rekla je da je bio dobar te da joj je žao što odlazi te da su se navikli na njega.

Mario iz Zagreba naglasio je da je Bozanić trebao biti aktivniji i napraviti više u ovom društveno-političkom životu.

Štefica iz Zagreba dodala je da bi Bozanić trebao imati bolju komunikaciju s narodom.

Karizmatičnog kardinala Franju Kuharića, koji je vodio Crkvu u najtežim ratnim vremenima, teško će nadmašiti, ali očekivanja od novog prvog čovjeka Crkve u Hrvata su velika.

Kako god bilo, mons. Kutlešu u Zagrebu čeka puno posla.

Koren je rekao da nijednom zagrebačkom nadbiskupu nije bilo lako te da je svatko ostavio dubok trag u svom vremenu.

“Mi zagrebačke nadbiskupe ne gledamo na način svjetovnih komparacija, nego ih promatramo kao Božji dar u određenom trenutku i određenom vremenu. Tako je Kuharić živio u svoje vremenu, Bozanić u svom vremenu, a pred Draženom je ovo vrijeme”, zaključio je Koren.

Zagrebačku će nadbiskupiju Kutleša preuzeti kada kardinal Bozanić napuni 75 godina. Dakle, sljedeće godine, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari