IZOLIRANI OD OSTATKA SVIJETA

Par ispričao jezivo iskustvo bijega iz ruskog kampa za civile: ‘Nestalo je sapuna, ubrzo se počela širiti dizenterija’

Foto: Twitter

‘Stariji su spavali u hodnicima bez madraca i deka. Postojao je samo jedan WC i jedan umivaonik za tisuće ljudi’, ispričala je Olena

S obzirom na to da je Mariupolj gotovo pod potpunom ruskom kontrolom nakon neprestanih bombardiranja, oni koji su pobjegli iz grada na jugu Ukrajine dijele jezive priče o držanju u skučenim, nečistim kampovima za obradu prije evakuacije.

Oleksandr i Olena rijetki su sretnici koji su prošli tjedan uspjeli pobjeći iz grada.

Osim ukrajinskih snaga unutar čeličane Azovstal, Mariupolj je gotovo potpuno pod ruskom kontrolom i izoliran od ostatka svijeta, piše BBC.

Svaka informacija o uvjetima u gradu za 100.000 civila za koje se još uvijek smatra da su tamo zarobljeni sporadične su i teško ih je neovisno potvrditi.

Par, koji je stigao u relativno siguran zapadni grad Lavov, ispričao je svoju priču o preživljavanju unutar grada tijekom borbi. Ali njihovo iskustvo s jednim od takozvanih ruskih logora za filtriranje, centrima koji su navodno postavljeni izvan Mariupolja za držanje civila prije nego što budu evakuirani, jednako je jezivo.

U centru su završili kada su pokušali pobjeći iz grada. Nakon što su hodali 3 kilometra od svoje kuće do točke za evakuaciju, odvezeni su u rusko izbjegličko središte u bivšoj školi u selu Nikolske, sjeverozapadno od Mariupolja.

“Bilo je to kao pravi koncentracijski logor”, kaže Oleksandr.

Oleksandru i Oleni su ruski zaštitari uzimali otiske prstiju, fotografirali ih sa svih strana i nekoliko sati ispitivali – “kao u zatvoru”, kaže. Brinuli su se da će im Rusi pogledati u telefone, pa su sa svojih uređaja uklonili sve dokaze o bilo kakvoj vezi s Ukrajinom, uključujući fotografije njihove kćeri ispred ukrajinske zastave.

S pravom su se brinuli. Oleksandr kaže da su ruski sigurnosni službenici tijekom ispitivanja pregledali fotografije, povijest telefonskih poziva i kontakt brojeve na svojim uređajima radi povezivanja s novinarima ili državnim i vojnim dužnosnicima.

Tisuće mariupoljskih civila odvedeno u Rusiju

“Ako je osoba osumnjičena da je ‘ukrajinski nacist’, odveli su je u Donjeck na daljnju istragu ili ubojstvo”, kaže Oleksandr, iako BBC nije uspio provjeriti tu tvrdnju.

“Bilo je vrlo opasno i riskantno. Svaka mala sumnja, svaki mali otpor i mogli su vas odvesti u podrume na ispitivanje i mučenje. Svi su se bojali da ih odvedu u Donjeck”, ispričali su.

Predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je jedan od ciljeva njegove invazije očistiti Ukrajinu od nacista, a ruska propaganda iznijela je brojne neutemeljene tvrdnje da je Ukrajina na neki način povezana s nacizmom.

Dok su čekali da budu procesuirani u logoru, neki muškarci ponudili su Aleksandru i Oleni način da pobjegnu iz Mariupola bez filtriranja. Ali par je bio prestravljen da bi to mogli biti Rusi ili njihovi suradnici.

Na kraju su zadržani i stavljeni na popis za evakuaciju. No, tu muka nije stala.

Tajna ponuda

“Ne možete zamisliti kako su užasni uvjeti bili u ovom filtracijskom kampu”, kazala je Olena. Stariji su spavali u hodnicima bez madraca i deka. Postojao je samo jedan WC i jedan umivaonik za tisuće ljudi, kaže ona. Ubrzo se počela širiti dizenterija. “Nije bilo načina za pranje ili čišćenje”, kaže ona. “Grozno je smrdjelo”, objasnila je.

Odmah je drugi dan nestalo sapuna i dezinficijensa. Ubrzo i toaletni papir te higijenski ulošci.

Nakon ispitivanja, Oleni i Aleksandru je rečeno da imaju dopuštenje da krenu 148. autobusom za evakuaciju. No, tjedan dana kasnije, samo 20 autobusa napustilo je objekt. Nasuprot tome, bilo je mnogo autobusa organiziranih za odlazak na ruski teritorij. Vlasti su čak pokušale par natjerati u autobus koji je krenuo na istok, kažu. Na kraju su se Olena i Oleksandr osjećali primorani potražiti pomoć onih koji su im potajno ponudili prijevoz kad su stigli.

“Nismo imali izbora, ili biti prisilno deportirani u Rusiju ili riskirati s ovim privatnim vozačima”, kaže Olena.

Vozač ih je uspio odvesti iz njihovog filtracijskog kampa do grada Berdjanska koji su okupirali Rusi, kroz “polja, zemljane puteve, uske puteve iza svih kontrolnih točaka”, kaže Olena.

Zatim su proveli tri dana tražeći rutu prije nego što su pronašli drugog vozača koji je bio spreman riskirati sve kako bi ih odveo na teritorij pod kontrolom Ukrajine. Uspio je zaobići 12 ruskih kontrolnih točaka i sigurno ih dostaviti u Zaporožje. Par je potom otišao noćnim vlakom za Lavov.

Pitka voda iz kotla

Za mnoge nije bilo tekuće vode, a hrana je postala očajno oskudna. Oleksandr i Olena sklonili su se u podrum u blizini restorana i tako preživjeli od konzervirane hrane koja se tamo čuvala.

Problem je, međutim, bila voda. Oleksandr opisuje kako je morao trčati van do bunara kako bi se opskrbio.

“Bilo je vrlo opasno, jer su Rusi cijelo vrijeme pucali”, rekao je. Voda iz kotlovnice spasila nam je živote. Kad smo izašli iz podruma da se pokušamo evakuirati, u našem kotlu gotovo da nije bilo vode”, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari