PAUK O PROBLEMU DEPOPULACIJE: “Ovim tempom imat ćemo u budućnosti nekoliko urbanih središta i pustoš u ruralnom prostoru”

Posljednjih godina zabrinjava podatak da je iseljavanje stanovništva iz Hrvatske ozbiljno uzelo maha.

Nimalo optimistične projekcije pokazuju da bi do 2019. godine od 166.000 pa sve do 217.000 građana moglo napustiti Hrvatsku, čulo se na sjednici Radne skupine za obrazovanje i kulturu Hrvatske zajednice županija.

Odlaskom radno sposobnog stanovništva smanjuje se i prirodni prirast koji ionako u Hrvatskoj posljednjih desetljeća zadržava svoj negativan predznak.

Najbolje to dokazuje situacija u osnovnim i srednjim školama. Naveden je primjer Vukovarsko-srijemske županije gdje je zabilježeno 220 prvašića manje nego prethodne godine, a ukupno je u svim osnovnim školama kojima je osnivač županija 478 učenika manje. U srednje škole upisano je 411 učenika manje u odnosu na prošlu školsku godinu. Dakle, u samo godinu dana samo u Vukovarsko-srijemskoj županiji u školama je ukupno 889 učenika manje, odnosno, čak 32 razreda manje.

U Primorsko-goranskoj županiji intenzivna depopulacija bilježi se u Gorskom kotaru, dok u skupinu izradite depopulacije spada i grad Rijeka, koji je 1991. godine brojio 165 904 stanovnika, a 2011. godine 128.735. stanovnika.

Poražavajuće podatke koji su predstavljeni na sjednici Radne skupine za obrazovanje i kulturu Hrvatske zajednice županija komentirao je predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk. 

Vrijeme je da se zapitamo što podaci koje imamo govore o budućnosti pred Hrvatskom. Zabrinjavajuće drastično smanjenje učenika u školama ozbiljan je problem za koji se mora pronaći rješenje. Depopulacija je sigurno jedan od ključnih problema hrvatskog društva što govori i podatak da u 18 županija bilježimo pad broja stanovnika. Ovim tempom imat ćemo u budućnosti nekoliko velikih gradskih urbanih središta i pustoš u ruralnom prostoru. – upozorio je Pauk.

Članovi Radne skupine za obrazovanje i kulturu na sjednici su raspravljali o izradi Mreže ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te Mreži osnovnih i srednjih škola.

Prema naputku Ministarstva obrazovanja, zananosti i sporta, jedan od kriterija za ustrojavanje Mreže osnovnih i srednjih škola je da se zadovolje iskazane potrebe utvrđene sustavnim praćenjem i predviđanjem demografskih, gospodarskih i urbanističkih kretanja na području županije.

Voditeljica Radne skupine Vesna Šerepac istaknula je kako su upute za izradu mreža jasne, no postavlja se pitanje kako krenuti u njihovu izradu kada podaci o tomu koliko djece napušta svoje domove nisu dostupni osnivačima odgojno-obrazovnih ustanova putem aplikacije e-Matica ili se do njih vrlo teško dolazi.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views