KAKO U ŠKOLI NA WC?

Video | Pazinski gimnazijalci u školi na čučavcima; Roditelji protestiraju. Nadležni: ‘Nema propisa da mora biti školjka’

U toj školi u Istri tako je od pamtivijeka. Je li to higijenskije? Što kaže medicinska struka? A što nastavnici? Roditelji pokušali sami riješiti

Pazinski gimnazijalci nuždu obavljaju na čučavcima otkako je te škole i ne zna se do kada. Problem su pokušali riješiti roditelji, a zašto su odustali i misli li išta ulagati županija, istražila je Petra Fabijan Kapov za RTL-ov danas.hr

Svih 636 učenika pazinske gimnazije nuždu obavlja na čučavcu. Već duže, nije tajna, žele zamjenu, WC školjke.

Ravnateljica pazinske gimnazije, Suzana Poropat-Božac: “Slušajući njihovu želju mi smo voljni na tome poraditi kad se za to izdvoje određena sredstva, kad dođe trenutak za to da se ta sredstva izdvoje. I u cijeloj toj priči roditelji su se osjetili da bi oni mogli u tome pripomoći.” … iako je to zadatak županije u čijem je škola vlasništvu.

Patricia Percan, pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje: “Ovo doista ne smatramo problemom samim time što ne postoji niti jedan zakonski i podzakonski akt koji nam definira da u sanitarnom čvoru trebaju biti klasične WC školjke.”

Čučavci, napominje, nisu derutni i samim time nisu prioritet: “Problemi su nam hitne tekuće intervencije koje nam se događaju na kotlovnicama, na sustavu grijanja, hlađenja, krovišta, dakle to je nešto što rješavamo prioritetno.”

Najvažnija je, tvrdi specijalist abdominalne kirurgije iz KBC-a Rijeka Damir Karlović, mogućnost opuštanja na mjestu gdje obavljamo nuždu:

“Ako pričamo o samoj defekaciji, bolja pozicija je pozicija čučnja. Međutim opet kažem onaj koji će obavljati defekaciju, ako to ne može, sam sebe blokira.”

U jednoj zadarskoj osnovnoj školi, kaže ravnatelj, djeca imaju nesvakidašnje ideje.

Ante Barač, ravnatelj OŠ Petra Preradovića Zadar: “Oni se popnu gore jer smatraju da su prljave, da su WC daske neuredne. Onda kad ne stavljaju papir, onda sjednu, odnosno stopalima, cipelama se popnu na WC školjku i na taj način obavljaju nuždu.”

I to rade na potpuno novim školjkama koje je nedavno uredio grad:

“Zapravo nismo ni razmišljali o čučavcima kao nekakvom rješenju, mada smatram da ono možda je higjenskije, jer nema te dodirne točke između tijela i čučavca.”

Dok ne dođu na listu prioriteta pazinski će čučavci čučati do daljnjega, izvještava Petra Fabian Kapov za danas.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari