"BUNA" U VUKOVARU

Penava i svi gradski vijećnici HDZ-a napustili stranku. Otkrili i kome će se prikloniti!

Najprije će osnovati ‘neovisnu stranku’

Dugo je lomio i na kraju prelomio – vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izašao je iz HDZ-a.

HDZ napuštaju i nastavljaju djelovati neovisno i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Vukovara, svi zamjenici predsjednika, predsjednik Gradskog vijeća, svi vijećnici HDZ-a u Gradskom vijeću te svi predsjednici temeljnih organizacija.

“Ovo je težak i emotivan trenutak. Nije nam drago, mrzimo činjenicu da smo bili prisiljeni u dielmi između temeljnih, ljudskih vrijednosti i stranačke poslušnosti i stege odabrati ovo prvo”, rekao je Penava.

“Hvala svima koji su stali uz mene, svima onima koji su nam vjerovali u cijeloj državi i molim ih za razumijevanje i da pročitaju što nam je težnja. Stojimo čvrsto iza stavova, a onaj dio koji to neće moći razumjeti, njih molim za oprost. Sve što činimo, činimo iz ispravnih razloga. HDZ je odlučio nastaviti sramotnu šutnju kao i proteklih 29 godina, okrenuo je leđa Vukovaru. Vukovar se od strane ove Vlade koristi samo u marketinške svrhe”, kazao je Penava.

“Zahvaljujemo se na suradnji i krećemo svojim putem, jer, podsjećam, ovo je ipak grad heroja i naša je dužnost ostati uspravnima zbog njih i generacija koje trebaju doći.

Tražili su od nas da te teme pustimo i prepustimo zaboravu. Kad ćete se pitati o razlozima, vrlo kratko i jasno – prvi razlog njih je puno, ali ću dati tri osnovna.

Prvi i najemotivniji je neprocesuiranje ratnih zločina. Kad god vas pokušaju zanositi tezama ovi i oni mainstreamovi i političke opcije, sve to obrišite i postavite si pitanje – za jedan razoren grad u ovoj državi nitko nije odgovarao.

Drugi je gospodarski razlog. Vukovar se konstantno od strane ove Vlade ali i svih drugih Vlada koristi u marketinške svrhe. NA primjeru poticajnih ulaganja u Vukovar, pitam sebe i sve, koliko ste dosad puta čuli iz usta ministara, premijera, predsjednika Europske komisije o zakonu o poticanju ulaganja?

Ključno i prijelomno – popis stanovništva

Pitam vas nešto što mi ovdje vrlo dobro znamo – jeste li svjesni da ne postoji prijedlog toga zakona? Jeste li svjesni da prvi put u mandatu ove Vlade su najveća vukovarska poduzeća dovedena u opasnost s poslovanjem jer su izgubila prava jer su uvedena pravila o potporama male vrijednosti.

Borovo, Vupik, Velepromet, Komunalac, Vodovod, čitav niz tvrtki je ostalo bez mehanizam iz 2001. godine u mandatu ove Vlade.

Treće i ključno i prijelomno, popis stanovništva. Još jednom je u političkoj trgovini između HDZ-a i koalicijskih partnera izdan Vukovar.

Kako? Jednom nevjerojatnom odredbom i dogovorom da manjinci popisuju manjince za što će teret tog dogovora ponovno snositi građani Vukovara.

Još jednom je ustupak prema koalicijskom partneru stavljen ispred interesa RH, građana Vukovara, žrtve, a sve suprotno pijetetu, da ironija bude na maksimumu, isti petak kada je u Saboru donesen zakon o Vukovaru kao mjestu posebnog domovinskog pijeteta, pao je dogovor da se u popis stanovništva ide po pravilima koja su unijela kaos u Vukovaru 2012. godine, trgovinu HDZ-a i SDSS-a”, kazao je Penava u svom govoru.

“Ja sam uvijek bio konkretan, mislim da svi znate kuda ide ova priča. Osnovat ćemo neovisnu stranku. Vjerojatno ćemo se naći na listi s Domovinskim pokretom”, odgovorio je Penava na pitanje koji je njihov budući politički put.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari