KAKO JE DOŠLA DO TOGA?

Petirkina ušteđevina od 700 tisuća eura zapalila Hrvatsku: Ona tvrdi da je ‘sve pošteno zaradila’

Screenshot HTV

Politički rad profesorice biologije i teologije počeo je u Račanovoj vladi, no sudeći prema ušteđevini, daleko unosnije je bilo priklanjanje kozervativno-klerikalnoj struji.

U nedjelju je gošća Aleksandra Stankovića u HRT-ovoj emisiji ‘Nedjeljom u 2’ bila nekadašnja HSS-ovka Marijana Petir, danas nezavisna saborska zastupnica (koja stoji uz vladajuću većinu) te bivša zastupnica u Europskom parlamentu.

U jednom trenutku Stanković se dotaknuo njezine ušteđevine rekavši da je riječ o iznosu od 800.000 eura. Nakon što je Petir na to odmahnula glavom davši do znanja da iznos ipak nije toliki, voditelj se ispravio i rekao da je riječ o iznosu od 700.000 eura što ona nije ni potvrdila ni zanijekala. ” Sve što imam sam pošteno zaradila, sve je transparentno. Sve podatke ima Porezna uprava”, rekla je.

U aktualnoj imovinskoj kartici Marijane Petir još očito stoje njezini stari podaci, zadnje promjene su učinjene 2021. godine. Prema njima je nezavisna zastupnica s liste HDZ-a prije dvije godine raspolagala s 335.000 eura i 130.000 kuna ušteđevine. Godinu prije, netom nakon okončanja njezina mandata u Europskom parlamentu, raspolagala je sa znatno većom ušteđevinom koja je tada premašivala 5 milijuna kuna.

‘Nemam nekretnine, živim u roditeljskoj kući’

Objašnjavajući u to vrijeme kako je uspjela na stranu staviti novce do kojih većina njezinih kolega može samo uz pomoć EuroJackpota, pojasnila kako njezin ‘Eurojackpot‘ ne leži samo u Europarlamentu. “Nikad nisam imala kredit i živim u roditeljskoj kući, te nemam nekretnina dok ih mnogi moji kolege imaju. I tu nije riječ samo o prihodima iz Europskoga parlamenta, nego o plodovima mojega 20-godišnjeg rada“, poručila je javnosti tada ova štedljiva profesorica biologije i teologinja, podsjeća Slobodna Dalmacija.

Njezin politički rad je počeo u Račanovoj vladi nakon 3. siječnja 2000. godine, kad je postala glasnogovornica HSLS-ovog ministra zaštite okoliša Bože Kovačevića. Marijana Petir obnašala je potom i funkcije glasnogovornice Tomčićevog HSS-a te glasnogovornice izbornog stožera Stipe Mesića, uoči njegova drugog mandata. Tri godine je bila i zamjenica SDP-ove županice Sisačko-moslavačke županije, kasnije osuđene Marine Lovrić Merzel.

No sudeći prema ušteđevini, daleko unosnije je bilo priklanjanje kozervativno-klerikalnoj struji. Nakon 2011. god. djeluje u Saboru kao članica Odbora za ljudska prava u svojstvu predstavnice Katoličke crkve, a 2014. je s kandidacijske liste HDZ-a i HSS-a izabrana i za zastupnicu u EU parlamentu. Tamo je pet godina primala plaću od barem 6000 eura, dok u Saboru zadnje tri godine ima primanja od oko 18 tisuća kuna, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari