NEVJEROJATNO!

Pfizer pronašao lažne doze svog cjepiva; Sadržavale su – tretman protiv bora?!

Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Pfizer je identificirao prve potvrđene slučajeve krivotvorenih verzija svog cjepiva COVID-19 koje se koriste u inozemstvu.

Lažne doze, razvijene s njemačkim partnerom BioNTech SE, pronađene su u Meksiku i Poljskoj.

U Meksiku je tijekom veljače oko 80 ljudi primilo lažne doze Pfizer cjepiva u klinici u Nuevo Leónu po cijeni od 1000 dolara. Na sreću, za sada se čini kako nijedna osoba nije imala posljedice.

Pfizer je potvrdio krivotvorenje cjepiva, u izjavi za DailyMail, napisavši da je farmaceutska tvrtka “identificirala krivotvorene verzije svog cjepiva COVID-19 u Meksiku i Poljskoj”.

“Svjesni smo da će u ovoj vrsti okruženja, potaknuto lakoćom i praktičnošću e-trgovine i anonimnošću koju pruža Internet, porasti krivotvorenje i druge nezakonite aktivnosti u vezi s cjepivima i tretmanima za COVID-19”, dijelom se navodi u izjavi Pfizera, prenose Vijesti.hr

Doktor Manuel de la O, državni tajnik za zdravstvo, rekao je da su cjepiva otkrivena u hladnjacima poput onih za plažu i da su imala različite brojeve serija od onih poslanih u Nuevo León.

Čini se da nitko od ljudi koji su primili krivotvoreno cjepivo nije ozlijeđen te je trenutno privedeno šest osoba.

U međuvremenu, u Poljskoj su lažne doze zaplijenjene iz stana muškarca te se za sada čini kako nisu bile iskorištene. Na temelju trenutne analize najvjerojatnije se radi o tekućini protiv bora.

“Imamo vrlo ograničenu opskrbu, opskrbu koja će se povećavati, a druge tvrtke isto tako ulaze na tržište cjepiva. U međuvremenu to je savršena je prilika za kriminalce”, rekao je Lev Kubiak, Pfizerov svjetski šef osiguranja.

Pfizer je savjetovao javnost da nikada ne pokušava kupiti cjepivo putem Interneta, napisavši u svojoj izjavi da se “niti jedno legitimno cjepivo ne prodaje na webu”.

Nacionalni centar za koordinaciju prava intelektualnog vlasništva DHS-a uklonio je 30 web stranica i zaplijenio 74 web domene.

“Pfizer ima bogato iskustvo u ublažavanju kaznenog rizika i surađuje s BioNTechom na poduzimanju značajnih koraka kako bi se smanjio rizik od nedopuštene aktivnosti cjepiva COVID-19”, stoji u Pfizerovoj izjavi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari