HRVATSKA PRVAK POSKUPLJENJA

Pitali smo naše političare kako misle osigurati bolji život građana: Pogledajte što su odgovorili

U političkim kampanjama netom prije izbora sve je više obećanja i međusobnih kritika. Mnoge brine inflacija, a oporba kao velik problem navodi nedovoljnu samodostatnost

Potrošnja u Hrvatskoj i dalje raste po visokim dvoznamenkastim stopama, a travanjska plaća znači povišicu plaća u javnom sektoru i rast mirovina, a sve ide u prilog jačanju inflacije. HDZ je planira, najavljuju u programu, suzbiti na ispod dva posto.

“Mi smo donijeli paket mjera, učinili struju jeftinijom nego što bi bila da je tržišna cijena, plin priuštiv, naftni derivati subvencionirani, zamrznute cijene paketa proizvoda potrošačke košarice, jeftiniji su za 30 posto, nego što su bili. Ako vidimo da trebaju dodatne mjere, mi ćemo ih donositi”, rekao je Andrej Plenković, prvi na listi HDZ-a i partnera u I. izbornoj jedinici.

Za borbu protiv inflacije i SDP nudi veće mirovine i veće plaće, kao i uvođenje i ciljanog poreza na ekstra profit.

“Cilj poreza na ekstra profit je stavljanje opcije trgovačkim lancima i bakama. Smijenit ćete ili cijene ili marže ili kamate ili će država ubrati novac i dati onima koje ste oderali i ogulili, komentirao je Peđa Grbin iz SDP-a, ujedno i prvi na listi koalicije Rijeke pravde u VIII. izbornoj jedinici

Porez na ekstra profit zagovara i stranka Možemo! Uz nužna ulaganja u poljoprivredu jer su, uz usluge, najviše poskupjeli hrana i piće.

“Za razliku od drugih zemalja Europske unije koje su imali najveću inflaciju u cijeni energenta, mi smo je imali u cijeni hrane. Nekoliko je razloga za to, prvi je naša nedovoljna samodostatnost u proizvodnji hrane, velika ovisnost o uvozu”, rekla je Sandra Benčić iz stranke Možemo.

Most spas vidi u manjim porezima koji će omogućiti veće plaće i potrošnju te osiguranju poljoprivredne samodostatnosti.

“Mi u svom programu predlažemo ukidanje poreza na mirovine i usklađivanje mirovina s inflacijom kako bi naši ljudi mogli ostati u Hrvatskoj”, rekao je Nikola Grmoja koji je prvi na listi Mosta i partnera u VI. izbornoj jedinici.

Domovinski pokret, pak, za sve krivi uvođenje eura.

“Zadužiti se da bi bolje prošli na izborima ili jer ne znate što radite, to tako ne ide, tako se inflacija ne obara, nego se produbljuje. Monetarne uzde suverene države smo prepustili Europskoj uniji kroz euro”, komentirao je Ivan Penava, prvi na listi Domovinskog pokreta i partnera u V. izbornoj jedinici.

Ekonomske teorije pokazuju da veća potrošnja pogoni inflaciju, dok stranke redom obećavaju rast plaća, ali i pad cijena, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari