SVATKO IMA RAČUNICU

Video | Plaćanje poreza ovisit će o tome gdje imate nekretninu. Evo tko ga ipak neće uvesti

Primjerice, na kuću od 100 četvornih metara na maksimalnu stopu od 8 eura – vlasnik bi platio 800 eura godišnje poreza na nekretnine

Od Dubrovnika preko Sinja do Svete Nedelje oko poreza na nekretnine svatko ima svoju računicu.

“U užem centru grada gdje je najveća popunjenost bit će 8 eura i onda će se širiti na područje Elafita i gornjih sela gdje će biti nula. Ići ćemo i sa tom najnižom stopom”, kazao je Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika, piše Danas.hr.

“Ja kao gradonačelnik Sinja ću staviti nulu da ne teretimo građane, ionako imamo najmanji porez na dohodak u RH”, rekao je Miro Bulj, gradonačelnik Sinja.

“Bit će nula jer nikada nisam bio fan nekih velikih poreza ni nameta”, kaže Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje. “Mi imamo dva eura već porez za kuće za odmor, ukida se da kažem taj porez, identičan je po ovome što vidimo po medijima novom porezu na nekretnine, nama će tako i ostati”, rekao je načelnik Barbana Dalibor Paus.

Detalji se još razrađuju, no jučer je ministar Primorac koalicijskim partnerima predstavio prijedlog prema kojem se razmatra iznos između 0 i 8 eura po četvornom metru za porez na nekretnine koji će se moći odrediti po zonama. Primjerice, na kuću od 100 četvornih metara na maksimalnu stopu od 8 eura – vlasnik bi platio 800 eura godišnje poreza na nekretnine.

No, iz Vlade poručuju kako se još rade izračuni, pa su moguće i neke preinake. “Mi ćemo cijeli paket predstaviti idući tjedan. Nema nikakvih pritisaka i bit će paket na vidjelu idući tjedan”, kazao je premijer Andrej Plenković.

Odluka o visini poreza na nekretnine na jedinicama je lokalne samouprave. “Oni ovim nešto reda uvode u turizam, ali ne razumijem kakve veze ima ovo s kontinentom. Što sada oporezivati vinograd nekom penzioneru iznad Koprivnice?”, kaže Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice.

“Treba razlikovati prostore koji su ruralni, koji imaju manji broj takvih objekata i druge namjene, od onih koji su turistički razvijeni”, rekao je Željko Turk, predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića.

“Treba se jasno razlikovati da netko ima nekretninu, tu drugu za iznajmljivanje, od čega i veći dio naših ljudi živi, od onih koji imaju tri, četiri ili pet nekretnina koje svakako treba više oporezivati”, rekla je Ivana Marković, gradonačelnica Supetra.

Ograničit će se najviše porezne stope na plaće. Većina gradova i općina je i sad u tom limitu, a Zagreb će morati najviše srezati sadašnji porez koji je najviši u Hrvatskoj. U ponedjeljak će prijedlog poreza na nekretnine biti predstavljen i socijalnih partnerima, a javnosti idući tjedan, piše Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari