DIVLJANJE CIJENA?

Video | Financijski analitičar odgovara: Kada će inflacija stati, i kada će Hrvatima stvarno narasti plaća?

Sezona je pred nama, cijene usluga rastu. Financijski analitičar Hrvoje Japunčić govorio je o akcijama, novoj valuti i cijenama na Jadranu

Inflacija nastavlja usporavati. U lipnju je iznosila 2,4 posto i to je najniža stopa inflacije u posljednje tri godine. A u odnosu na prošli mjesec, cijene su ostale na istoj razini – objavio je to Državni zavod za statistiku.

Više o cijenama u RTL-u Danas govorio je financijski analitičar Hrvoje Japunčić.

Do kada će inflacija rasti? Vidimo da usporava, to traje više od tri godine. Hoće li se sljedeće godine konačno stabilizirati?

“Mišljenja sam da ćemo, ne samo u sljedećoj, nego i u sljedećim godinama, imati element pritiska što se tiče dohodaka. Sve su zemlje koje su uzimale euro kao osnovnu valutu imale taj trend da je dohodak i porast dohotka u sljedećih nekoliko godina definirao inflacijske pritiske”, rekao je Japunčić.

Znači li to da će plaće u Hrvatskoj još rasti?

“Upravo tako, ali s druge strane, svi ostali elementi koji su kod nas dosta izraženi, u smislu hrane, odnosno energije, o tome je za sada vrlo teško špekulirati iz jednostavnog razloga. Vidjeli smo i sami da energetika u posljednjih godinu dana ima trendove smirivanja pa i negativnih elemenata. Teško je špekulirati, ali imat ćemo i dalje vrlo jake pritiske.”

Što nas onda čeka u sezoni, hoće li se ići previše s cijenama, ali će kupci otrijezniti one koji nude usluge čija cijena nije realna?

“Mišljenja sam da ćemo u srpnju i dalje biti svjedoci pritiska na cijene usluga, da će cijene usluga i dalje ići prema gore. Međutim, samo tržište i potrošači će djelovati. Možda ćemo biti svjedoci da će se ti trendovi u kolovozu okrenuti na drugu stranu.”

Već sad počinju akcije, spuštaju cijene, malo se prilagođavaju?

“Apsolutno! Ono što, kad gledamo, u smislu kapaciteta, u Hrvatskoj zadnjih nekoliko godina turistički kapaciteti u hotelijerstvu ne rastu takvom brzinom kao što raste kod privatnog segmenta. Zato hotelijeri pokušavaju prvo s akcijama podizanja, ali onda se moraju nivelirati u odnosu na potražnju. S druge strane, kod privatnog smo smještaja bili svjedoci da su se svi trendovi koji su bili prisutni početkom godina jako nivelirali prema niže”, prenosi Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari