IMAMO LI POVEĆANJE PLAĆA?

‘Plaće rastu za 100 eura’: Plenković nakon sastanka sa sindikatima podiže plaće javnim i državnim službenicima

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Traže rješenja za povećanje plaća, a pravosudni su službenici već započeli štrajk. Prosvjeduje njih 3500. Inače, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika traži povećanje plaća za 400 eura za najniže rangirane službenike u pravosuđu

U Zagrebu je održan radni sastanak s predstavnicima više sindikata javnih i državnih službi i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Traže rješenja za povećanje plaća, a pravosudni su službenici već započeli štrajk. Prosvjeduje njih 3500. Inače, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika traži povećanje plaća za 400 eura za najniže rangirane službenike u pravosuđu.

Nakon sastanka medijima se obratio premijer s detaljima dogovora između Vlade i sindikata.

“U idućim ćemo danima dogovoriti jedan memorandum o razumijevanju čiji će rezultat biti donošenje odluke vlade o isplati privremenog dodatka na plaće državnih službenika i namještenike u državnim i javnim službama”, kazao je premijer i dodao kako tu odluku treba staviti u kontekst novog zakona o plaćama koji je u izradi.

Zakon bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja.

“Donijele bi se dvije različite uredbe. Jedna za javne službenike, druga za državne službenike”, objasnio je premijer.

“Odlučili smo na ovaj način, zajednički, obuhvatiti 219.000 službenika u javnim i državnim službenicima”, dodao je Plenković.

“Plaća raste za 100 eura onima koji imaju najmanje plaće” objasnio je i dodao da neto plaća raste za 80 eura onima koji imaju malo veće koeficijente, a za 60 eura onima koji imaju najveće koeficijente.

Plenković smatra da bi na taj način pomogli onima koji se teško nose s ekonomskim i socijalnim izazovima.

“Ova odluka bi se već primjenjivala za plaću u lipnju, a isplaćivala bi se u srpnju. Onima s najnižim plaćama ona bi rasla za gotovo 20 posto. Želimo pomoći onima s najnižim primanjima”, rekao je Plenković.

Smatra da je ovaj dogovor plod višegodišnje suradnje kvalitetnih razgovora i razumijevanja okolnosti u kojima se nalazimo.

“Razgovarali smo i o pitanju regresa. Regres smo podigli za 232 eura na 300 eura za članove sindikata, a 250 za sve ostale. Sada je Ustavni sud donio odluku prema kojoj smo se dogovorili smo da se regres poveća za 300 eura svima”, rekao je i dodao da će ovom odlukom biti obuhvaćeni i pravosudnu službenici, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari